Већ дуже време је евидентно да су западне силе ускратиле подршку још увек актуелном црногорском режиму. Некадашњи Ђукановићеви партнери из западне Европе су своје противљење томе у шта се његова владавина изродила, односно потпуној криминализацији државе и бахатом узурпирању власти, праћеном ниподаштавањем свих цивилизацијских и демократских тековина, изразили на јасан и недвосмислен, али себи својствен „дипломатски“ и одмерен начин. Међутим, САД је по питању тога шта мисли о црногорском режиму свој став испољила знатно отвореније и директније, не остављајући ни најмањег простора за било какве спекулације.

У наведеном контексту, амерички председник Доналд Трамп је још током 2017. године на самиту НАТО у Бриселу буквално изгурао црногорског премијера Душка Марковића, чиме га је јавно понизио пред целим светом, те веома сликовито показао став званичног Вашингтона према узурпаторима власти у Црној Гори.
Након те „илустрације“, у складу са прагматичношћу америчке политике, уследиле су и конкретне акције, којима се ударило на најзначајније изворе финансирања црногорске криминално-политичке хоботнице. Наиме, током претходног периода је америчка ДЕА у више акција запленила на десетине црногорских прекоокеанских бродова којима је кријумчарена дрога и ухапсила више од стотину црногорских трговаца наркотицима, чиме је САД црногорским властима поново јасно и недвосмислено указала на то да више неће трпети криминализацију Црне Горе.

Током актуелног периода, Америка је извршила снажан утицај и на то да ИНТЕРПОЛ повуче три потернице, које су на захтев црногорских власти биле расписане за бизнисменом Душком Кнежевићем и двојицом осумњичених у, од стране Ђукановићевих сарадника измишљеном и фингираном, случају „Државни удар“, Ароном Шавивом и Џозефом Асадом. С обзиром на то да је установљено да је расписивањем тих потерница црногорски режим у ствари покушао да злоупотреби ИНТЕРПОЛ у циљу обрачуна са политичким противницима, Ђукановићу је јасно указано да би услед наведеног ИНТЕРПОЛ могао да престане да прима захтеве из Црне Горе, барем док не дође до промене власти и поновног успостављања демократије и владавине права у тој држави.

Сви наведени потези администрације САД, представљају још један у низу сигурних знакова да су Ђукановић, Марковић и њихов ДПС „пуштени низ воду“, те да ће током наредних дана неминовно доћи до промене власти у Црној Гори, упркос спремности црногорског режима да применом широког спектра махинација прекроји изборну вољу црногорских држављана, те покуша да се на превару, а по потреби и на силу, некако одржи на власти.

Оставите Коментар