Тања Доми, професорка на Универзитету Kолумбија, тврди да ће Холандија својим ветом заувек блокирати Србију и друге државе Западног Балкана на путу ка Унији.
Србија и друге земље Западног Балкана никада неће ући у Европску унију јер ће Холандија својим ветом непрестано да блокира њихово приступање.

Ово тврди Тања Доми, професорка на Универзитету Kолумбија, која сматра да Холандија неће одустати од свог тврдог става о проширењу ЕУ када су у питању земље Западног Балкана.

Она сматра да захтев за убрзање евроинтеграција Западног Балкана који су упутиле Бугарска, Чешка, Естонија, Летонија, Литванија, Мађарска, Италија, Малта, Аустрија, Хрватска, Словенија, Пољска и Словачка представља покушај да се ублажи ударац који су Француска и Холандија задале целој идеји проширења својим односом према отпочињању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

– Уколико су могућности проширења погоршане, посебно за Северну Македонију, то не би било добро за ЕУ. Без сумње, цинизам према ЕУ од стране потенцијалних земаља кандидата свакако би се продубио ако Северна Македонија не буде укључена у процес приступања што је пре могуће – истиче Доми, додајући да Брисел треба да се ухвати у коштац са реалношћу на Балкану.

– Kина, Турска, Русија и земље Залива ангажоване су и меким и чврстим снагама и ЕУ више није једини играч у региону. Мислим да је вакуум настао слабљењем Велике Британије због Брегзита и континуираним повлачењем САД, и да сада негативно утиче на регион у смислу изградње демократије. Ниједан од других геополитичких конкурената није познат по томе што је снажан присталица демократије. Штавише, њима доминирају неолибералне владе – приметила је Доми, уз опаску да ће Холандија наставити да ставља свој вето на питање проширења ЕУ.

1 KОМЕНТАР

  1. A vi mislite da u Srbiji neko stvarno zeli u EU? Niko i bas niko. Ni Vucic, ni opozicija, osim par stranaka koje EU tajno finansira, ali to nije vise od 15% stanovnistva (tu su ukljucene stranke nacionalnih manjina).
    Kada bi kojim slucajem EU htela da nas primi u clanstvo, onda bi to propalo na referendumu.

Оставите Коментар