Погребна церемонија за бившег француског председника Жак Ширака почела је данас у Паризу у цркви Сен Сулпис, а на самом почетку церемоније одата му је војна почаст уз плотуне и извођење националне химне.

Шираков ковчег, прекривен националном заставом, након тога је пребачен у центар гробља, преноси АП.

Макрон, који је присуствовао црквеној церемонији, није држао говор, а међу присутнима су бројни француски политичари, бивши председници Никола Саркози и Франсоа Оланд.

На сахрани су били и страни државници, међу којима су руски председник Владимир Путин, бивши амерички председник Бил Клинтон, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, јордански краљ Абдулах Други, преноси АП.

Како се наводи, приватна сахрана Ширака одржаће се на гробљу у Монпарнасу, а он ће бити сахрањен поред ћерке Лоранс која је преминула 2016. године.

Сахрани је присуствовало и хиљаде Парижана који су се окупили око цркве неколико сати пре доласка страних делегација, како би одали почаст некадашњем политичару.

Црквену церемонију предводио је надбискуп Мишел Опети, који је на почетку изјавио саучешће Шираковој удовици Бернандети Ширак, која церемонији није присуствовала из здравствених разлога.

Иначе у Француској је данас због Ширакове смрти проглашен Дан жалости. Ширак је умро у Паризу 26. септембра у 86 години.

Ширак је био председник Француске у два мандата од 1995. до 2002. године и од 2002. до 2007. године, а претходно је био премијер и градоначелник Париза.

Велики број Француза поштовао је Ширака јер је обезбедио земљи улогу глобалног „играча“ и зато што се противио инвазији на Ирак 2003. године, а оптужбе за финансијске малверзације 2011. године нису много нарушиле његов углед, оцењује Ројтерс.

Подсећамо, Ширак је био један од првих страних лидера који се залагао за бомбардовање Југославије 1999. године у којем је погинуо велики број цивила и причињена је велика материјална штета.

Операција монструозно и лицемерно названа „Милосрдни Анђео“ за 78. дана однела је 2.500 живота од тога 79 дечијих, док је 12.500 људи рањено, а нанета штета држави износи преко 30 милијарди долара!

Ширак је био и промотер ратног злочина говора мржње, јер је за Србе рекао да су „народ без закона и без вере, народ разбојника и терориста“.

Оставите Коментар