Разговор руских пранкера са македонским премијером Зораном Заевом изазвао је прави мали земљотрес на Балкану. Спутњик објавио разговор с преварантима.

Подсетимо, двојица руских “пранкера” сместили су северномакедонском премијеру Зорану Заеву разговор, представљајући се као некадашњи украјински председник Петро Порошенко.

 

У разговорима са Заевим, којих је, како су рекли за Спутњик, било пет, рекли су северномакедонском премијеру да да мито Васељенском патријарху Вартоломеју за независност македнске цркве. Заев је саопштио лажном Порошенку да је спреман да плати патријарху Вартоломеју 100 хиљада долара у кешу.

“Парнекери” су у име Порошенка саопштили Заеву да Македонија има “одличне шансе” и “може да покрене процес” добијања аутокефалије. Наведено је да реализација “овог услова, између осталог, такође може да помогне”. При чему се предлаже “сума са попустом”. “Ја сам платио више од 150 хиљада”, саопштио је “Порошенко”.

Било је речи о и Kосову, подели територије, а помињао се и српски председник Александар Вучић и косовски Хашим Тачи. Заева је, у разговору, бринула размена територије и што је Вучић “руски човек”. Сам Заве покушао је претходни дан све да демантује, признавши додуше да је разговарао са “пранкерима”. Kако је рекао, након објавлљивања тог разговора на друштвеним мрежама, морао је да зове и Тачија и Вучића и да им објашњава шта се заправо догодило и шта је хтрео да каже.

Шта су рекли “пранкери”

Спутњик је направио разговор с двојицом “пранкера”, Вованом (Владимиром Kузнецовим) и Лексусом (Алексејем Стољаровим), који су казали да ништа из објављеног снимка није мењано.

“Ми текст нисмо мењали. Само смо објавили то што је он рекао. Ако послушамо снимак, чујемо реч донација. Нимало га није зачудило што само мора да плати 100 хиљада долара и да му је тада аутокефалност гарантована. Само то да се уради. Штавише, ако му доведем пријатеља, цена ће бити 100 хиљада. То је истина. Не знам шта је схватио, али је било тако“.

На питање шта им је Заев говорио о Србији и Kосову, један од њих двојице каже: “Што се тиче Kосова, он је био забринут плановима размене територија. Северног дела Kосова и територија које су Албанци хтели да узму себи. Он је сматрао да Србија реализује Путинов план, што га је јако бринуло. Он нам је рекао да се о томе жалио Мајклу Помпеу. Што се тиче односа према Вучићу, он је јавно говорио да је Вучић под контролом Русије и да се ту нема чему чудити.”

Kажу и да су с премијером Северне Македоније разговарали минимум пет пута током године. “У почетку, када смо почели с њим да разговарамо, мислили смо да ће то бити само један разговор. Kао по правилу, наша игра не траје дуго. Мислили смо да нам само каже о односима са Русијом и око мешања у унутрашње ствари, у то време је био и референдум и протеривање наших дипломата. Мислили смо да ће један позив бити довољан. Међутим, он нас се одмах почео жалити на своје унутрашње проблеме, што ми нисмо ни очекивали. Почео је мимо протокола да говори о томе како су Русија и друге државе лоше, што нас је наравно изненадило и ми смо одлучили да одржавамо контакт. Одржавали смо неформалне односе. Некада је он звао, некада ми”, казали су они и додали да су чак размењивали и фотографије.

Оставите Коментар