Др Мирослав Стојшић: У Србију се и даље у великим количинама увози МСМ, машински сепарисано месо, што значи да у виршлама, саламама, паштетама једемо самлевене кости пуне тешких метала, антибиотика, хормона…

У Србију је само у првих девет месеци ове године увезено чак 5,7 милиона килограма такозваног МСМ – машински сепарисаног меса, које садржи велике количине млевених костију препуних тешких метала, антибиотика, хормона, упозорава др Мирослав Стојшић, бивши начелник Републичке ветеринарске инспекције.

Према његовим речима, све то завршава у месним прерађевинама, пре свега виршлама, кобасицама, саламама и паштетама, које свакодневно једемо, иако је МСМ одавно у ЕУ забрањен чак и за псећу и мачју храну.

Највише у пилетини

  • Највише тога има у пилећим производима и у њима је и најопасније, али далеко од тога да је само пилетина угрожена. Kод пилића су коске танке, крте, дробљиве, па је од њих тешко прецизно одвојити месо и онда се све дроби, меље са костима, пропушта кроз сита и у тај састав из кости уђу тешки метали, антибиотици, хормони. Те супстанце се наиме највише задржавају управо у костима, а делимично и у месу – објашњава за Заштитник потрошача др Стојшић.

Људи купују због цене
Др Мирослав Стојшић каже да се МСМ смеша увози у Србију за око 30 евроценти по килограму (око 35 динара). Тако ниска цена омогућава да се производи који се од тога праве, попут виршли, продају крајњим потрошачима за 150 до 200 динара по килограму.

  • Kада се у виршле не би стављала МСМ смеша, оне би морале да коштају 400-500 динара по килограму. Па ви видите која је то разлика. Проблем је, међутим, што људи купују те производе не размишљајући шта је у њима. А уз сав тај отров у машински сепарисаном месу ту су још и адитиви, емулгатори… – закључује Стојшић.

Kако каже, све се меље у комплету, кости, шија, тртица, са тртичном жлездом пуном хормона, често и салмонеле, леђа…

  • У западним земљама одавно је забрањено да се оваква смеша користи у производима намењеним људској исхрани. У почетку, то су убацивали у храну за псе и мачке, али је онда чак и то забрањено. На крају, пошто то не употребљавају, а уништавање у кафилеријама је скупо, најлакше решење је било да то извозе у земље попут наше, увозницима, индустрији меса, мањим произвођачима – наводи Стојшић.

Промена прописа
Наш саговорник даље објашњава да је увоз овог отровног ђубрета у Србију био немогућ до 2001. године, до када је могло да се користи само такозвано МОМ – механички откошено месо, у ком није смело да буде самлевених костију.

  • Тада су, међутим, прописи промењени и од онда је омогућено да се МСМ месо за мале паре из других земаља довлачи овде и убацује у месне прерађевине, чиме је омогућено да оне буду изузетно јефтине на тржишту. Е сад, ми смо тражили да се то забрани, наводно је у припреми правилник да се забрањује, али тога се већ увезло и превише, чак 5,7 милиона килограма за првих девет месеци ове године. Сада чујем и да хоће да им дају рок до Нове године да наставе са увозом тог отрова. Пронела се и прича да Светска трговинска организација то условљава, што апсолутно није тачно.

Оставите Коментар