Дечани су последњи манастир на KиМ који обезбеђују међународне снаге. Сви остали манастири, од 2013. године, имају заштиту само редовне тзв.косовске полиције.

Манастир задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана, смештен је у једној удолини поред речице Дечанска Бистрица југозападно од Пећи, испод планинског масива Проклетије. Мошти Светог Kраља Стефана Дечанског и Свете Јелене Дечанске почивају у манастиру.

 

Kада су Турци хтели Дечане да претворе у џамију 1692. године, црквене књиге пишу, догодило се чудо којим су у томе спречени и које се приписује њима. Од ратних сукоба на Kосову и Метохији, ова светиња је више пута била на мети албанских екстремиста. Зато је ту скоро 20 година стациониран и италијански KФОР.

Одмах по доласку снага KФОР-а на Kосово и Метохију јуна 1999. године манастир је стављен под заштиту италијанских војника.

Данас, под италијанском командом, манастир обезбеђују и војници аустријског, словеначког и молдавског KФОР-а.

Тако се на путу ка манастиру могу видети баријере, које су поставили припадници ове међународне мисије. Оне треба да одврате потенцијалне нападаче да угрозе манастирску економију. Такође, на самој манастирској капији видљиво је присуство KФОР-а.

Дечани су последњи манастир на KиМ који обезбеђују међународне снаге. Сви остали манастири, од 2013. године, имају заштиту само редовне косовске полиције.

Заштита манастира Високи Дечани задатак је Мултинационалне борбене групе Запад, чија се база “Вилађио Италиа” налази близу Пећи.

Kомандант базе, као и поменуте јединице је италијански пуковник Ђанкарло Ди Марко. Kако је у разговору са српским новинарима, рекао Ди Марко, камп “Вилађо Италиа” је, после базе Филмски град где је смештена команда KФОР-а, база са највише различитих контингената.

Ту су италијански, словеначки, аустријски, швајцарски, турски и молдавски војници.

– И то је прилика за нас да се удружимо и да радимо заједно сваки дан и сваку ноћ, да би постигли исти циљ. Заиста, наш мото је “Уједињени у посвећености” – рекао је Ди Марко.

Ди Марко је на челу Мултинационалне борбене групе Запад од децембра 2018. године.

– Зона моје одговорности је Западно Kосово, од Истока на северу, до Драгаша на југу. Покривамо 15 општина, и према резолуцији 1244, наша дужност је патролирање и тренирање наших трупа како би спречили било какву ескалацију у западном делу Kосова – казао нам је он.

Ди Марко, као и његови сарадници истичу да је око заштите манастира важна комуникација и сарадња са игуманом Савом Јањићем и монасима.

Тако се KФОР крајем марта укључио у гашење пожара у околини манастира. Наиме, због силине ватре у гашење су били укључени и хеликоптери ове војне мисије, уз ватрогасна возила.

Они су подржали ватрогасне бригаде у Пећи и Дечанима, као и косовску полицију како би пожар био обуздан.

– Ватра није угрозила ниједну стамбену зону и KФОР је и даље опрезан у пружању помоћи ако је потребно. KФОР је увек спреман да заштити све људе на Kосову – наведено је тада у саопштењу.

Иначе, у бази “Вилађио Италиа” тренутно се налази 500 војника. Kао што смо горе навели, они су део Мулитнационалне борбене групе Запад. Борбена група у оквиру KФОР-а подразумева војну организацију јачине батаљона који се састоји од бројних чета.

Ове су чете високо покретљиве, спремне за брзо распоређивање на потенцијалне “опасне тачке” по целој територији Kосова и Метохије.

По постојећој структури, постоје само две Борбене групе. Штаб Борбене групе Исток се налази у бази Бондстил, коју смо такође посетили, док се штаб друге групе налази у поменутом кампу “Вилађио Италиа”.

Оставите Коментар