Данас се у Русији обележава главни државни празник – Дан Русије. У целој земљи се на овај дан традиционално на улицама деле траке у бојама руске заставе. Међутим, руска тробојка је полетела и у стратосферу.

Како преноси телевизија „Звезда“, активисти организације „Народни фронт“ реализовали су јединствену патриотску акцију – дрон са руском тробојком полетео је са аеродрома „Раздоље“ у Владимирској области и подигао се на висину од 26.600 метара.

Како би спровели оригиналан подухват у дело, активисти су се обратили организацији „Стратонавтика“ која је специјализована за лансирање различитих истраживачких, рекреативних и других мисија у стратосферу. Предлог чланова у организацији су прихватили са ентузијазмом и разрадили руту лета.

Једини „непријатељ“ лансирања могло је бити време, али је 15 минута пре полетања ветар утихнуо. Летелица са заставом се подизала до максималне висине око два сата, након чега су је спустили на земљу.

Међу многобројним честиткама поводом данашњег празника, није изостала ни она од посаде Међународне свемирске станице. Космонаути Олег Новицки и Петар Дубров честитали су становницима своје земље Дан Русије, истакавши да на стотине километара изнад Земље осећају повезаност са отаџбином.

Подсетимо, 12. јуна 1990. године усвојена је Декларација о државном суверенитету РСФСР. Празник је раније имао незванични назив – Дан независности Русије. Данашњи назив је утврђен 2002. године. Празник је одувек симболизовао вековни пут Русије и њеног мултинационалног народа.

Данас руски председник Владимир Путин у Кремљу традиционално додељује Државне награде Русије истакнутим личностима из области културе и науке. Широм земље одржавају се свечани догађаји, концерти и празничне приредбе.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар