Данас се обележава Дан превремено рођене деце. У свету се сваке године пре времена роди око 15 милиона беба. У Србији на свет раније дође више од 4.000 беба, од којих већина захтева неки облик интензивне неге и лечења. То значи да у нашој земљи сваког дана чак седам беба не може да настави живот без специфичне неге и подршке.

Директорка Института за неонатологију Милица Ранковић Јаневски каже да је преживљавање превремено рођених беба значајно боље него раније и да се побољшање види сваке године.

Према извештајима преживљавање беба са тежином на рођењу испод 1.500 грама је преко 90 посто, преживљавање беба испод 1.000 грама је преко 80 посто, а код најризичније категорије од 500 до 750 грама преживљавање је према последњем извештају 64 посто.

„Светски експерти који су били гости Института на симпозијумима изразили су своје дивљење и рекли да су резултати равни европским“, наглашава докторка Ранковић Јаневски.

У Институт за неонатологију долазе превремено рођене бебе из целе земље.

„У овом тренутку има их 93, иначе се број обично креће између 100 и 120 на дневном нивоу. Институт годишње прими 800 до 950 превремено рођене деце. Око 50 посто деце које се на територији Србије роде са тежином испод 1.500 грама буду упућена на лечење у Институт за неонатологију“, истиче докторка.

Према њеним речима, фактори ризика за превремено рађање беба су многобројни. То су пре свега године мајке – врло младе и мајке у позним годинама, тежина недовољна или прекомерна, пратеће евентуалне болести труднице, одсуство редовног праћења контрола трудноће, здравствена просвећеност и животни стил трудница, исхрана, употреба одређених супстанци – алкохол, пушење, дрога.

„Ту су и фактори који могу потицати од последица крвних судова постељице. Фактори који могу изазвати превремени порођај јављају се непланирано и изненада. Врло важан фактор је инфекција и фактори од самог плода где могу бити урођене аномалије и болести“, објашњава докторка Јаневски.

Српска Десница је поводом данашњег дана посетила Марију Ћирић из Пирота, мајку превремено рођене бебе и тиме пружила пуну подршку у настојању смањења ових проблема.

Једна од десет беба на свет дође пре времена. Уницеф је покренуо нову кампању „Тако мали да би у срце стали“ којом позива све грађане и друштвено одговорне фирме да донирају средства за опремање највећих неонатолошких јединица у Србији.

Ана Стамнековић

Оставите Коментар