Манастир Жича код Краљева добио је име по боји спољашње фасаде која представља крв Христову и посвећен је Вазнесењу Христовом. Изградио га је српски краљ Стефан Првовенчани (1196–1227) искључиво у сврху да то буде седиште српске Архиепископије, као и место у коме ће се крунисати српски краљеви и цареви. У Жичи га је крунисао његов брат Свети Сава и у Жичи је Свети Сава столовао све време док је био на челу СПЦ.

Манастир Жича

Погледајте колико је ово једно Божанствено место!Манастир Жича код Краљева добио је име по боји спољашње фасаде која представља крв Христову и посвећен је Вазнесењу Христовом. Изградио га је српски краљ Стефан Првовенчани (1196–1227) искључиво у сврху да то буде седиште српске Архиепископије, као и место у коме ће се крунисати српски краљеви и цареви. У Жичи га је крунисао његов брат Свети Сава и у Жичи је Свети Сава столовао све време док је био на челу СПЦ. У манастиру Жича се налазе седам врата за седам српских краљева који су крунисани у њој. И за свако следеће крунисање српског краља у Жичи ће се пробити нова врата. Тим Историја Срба поздравља Србадију широм света у ишчекивању осмог крунисања!

Posted by Историја Срба on Monday, July 16, 2018

У манастиру Жича се налазе седам врата за седам српских краљева који су крунисани у њој. И за свако следеће крунисање српског краља у Жичи ће се пробити нова врата.

Извор: Историја Срба