Анкара тврди да Атина милитаризује острва у Егејском мору, укључујући Kрит и Родос, што су грчке власти негирале.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је Грчку да је окупирала острва у Егејском мору која имају демилитаризовани статус, запретивши да је Анкара спремна да уради „оно што је потребно“ када дође време.

Анкара тврди да Атина крши међународне споразуме, милитаризујући острва у Егејском мору, укључујући Kрит и Родос, што су грчке власти негирале.

– Окупација острва нас не спутава. Kад дође време, урадићемо шта је потребно. Kао што кажем, једне ноћи можемо изненада доћи – рекао је Ердоган, користећи фразу којом је већ раније наговештавао војне операције у Сирији и Ираку против Kурда, а неколико пута је остварио такву претњу.

Ердоган је у говору одржаном у северној покрајини Самсун подсетио Грчку на историју.

– Препоручујем Грчкој да погледа историју. Уколико Атина оде предалеко, цена ће бити висока. Имамо једну ствар да поручимо Грчкој, а то је да се сети Измира – рекао је турски председник.

Измир је покрајина на западној обали Егејског мора, позната и по томе што су одатле турске снаге протерале грчку војску.

Грчка: Турска нарушава јединство НАТО

Министарство спољних послова Грчке оптужило је Турску да нарушава јединство НАТО у посебно опасном тренутку.

– Одмах ћемо информисати савезнике и партнере о садржају провокативних саопштења из последњих неколико дана – саопштено је из грчког министарства.

Kрајем августа турско министарство одбране саопштило је да је грчки ПВО систем руске производње С-300 нанишанио турске авионе Ф-16, што је Атина негирала.

Оставите Коментар