Израелски војни и политички експерт Јаков Kедми сматра да је сама формулација питања руског председника Владимира Путина министру спољних послова Сергеју Лаврову о даљим преговорима са Западом у великој мери узнемирила САД.

Kедми је у емисији „Вече са Владимиром Соловјовом“ говорио о Путиновим разговорима са Лавровом и министром одбране Сергејем Шојгуом.

Шеф руског МИП-а је, одговарајући на питање председника да ли има смисла преговарати са Американцима о безбедносним гаранцијама, напоменуо да им треба дати још мало времена.

Експерт је одмах приметио да део разговора Путина и Шојгуа у вези са незадовољавајућом реакцијом Запада на предлоге Руске Федерације уопште није објављен, а та чињеница је привукла велику пажњу у службама Запада.

„Разговор Путина и Шојгуа је био веома занимљив. Што се тиче војно-техничког одговора на демарш САД, јасно је да су говорили један на један, само ове тезе још нису објављене, јер захтевају припрему и разраду.“

А ево и ове Путинове фразе, која је изречена Лаврову: „Мислите ли да са њима још има о чему да се разговара?“

Уверен сам да је ово питање учинило Сједињене Државе веома нервозним. А скривени део разговора са Шојгуом само је погоршао стање Американаца.

Али спремност на преговоре јасно је натерала Американце да задрже дах. Истина их је унервозила, јер нико не зна колико ће ова Путинова добра воља трајати“, тврди Kедми.

Експерт је приметио да Русија треба да заборави на мирољубиву политику према Сједињеним Државама, а инцидент са америчком подморницом у територијалним водама Руске Федерације то је јасно показао.

САД се, према Kедмијевим речима, понашају у политичкој арени као каубоји на Дивљем западу пре скоро две стотине година, а реакција би требало да буде сразмерна.

Оставите Коментар