БЕОГРАД – Вук Јеремић, председнички кандидат, још увек није реаговао и оградио се од скандалозних русофобских иступа и политичког аматеризма Саше Јанковића, иако је раније јавно обећао давање подршке Јанковићу у другом кругу.

Подсећамо, Јанковић је на Твитеру написао, коментаришући анализу редакције Комерсант.рс, да се „није кандидовао да буде председник руске губерније“ , а затим у наставку и „поштовање Русији као и свакој другој држави“ потпуно негирајући да је Руска Федерација званични стратешки партнер Србије и најзначајнији савезник Србије са вишевековном традицијом изванредно добрих односа и дубоких веза.

Да није реч о случајном превиду, већ јасно зацртаној стратегији и намери урушавања односа са Русијом, види се по томе што Јанковић у свом програму нема ни Р од Русије, док паралелно, нарушавајући принцип војне неутралности Србије, агресивно промовише НАТО, како у јавним наступима, тако и директно у свом програмском манифесту.

Анализа редакције Комерсант.рс је показала да је Саша Јанковић у свом програмском манифесту потпуно игнорисао стратешко партнерство са Русијом, као и да он уопште не познаје основе државне спољнополитичке платформе Србије.

При томе, његов програм показује да Јанковић као један од главних циљева има нарушавање принципа и стратегије војне неутралности Србије, јер је у програму посебно издвојио НАТО алијансу коју поприлично агресивно промовише. Реч је заправо о кандидату који негира резолуције Народне скупштине Србије, кршећи уставне принципе и законске одредбе, због чега је апсолутно дисквалификован као неко кога треба озбиљно перципирати за улогу председника земље.

Јанковић је чак и у интервјуу на РТС-у рекао да би увео Србију у НАТО, као и да би увео санкције против Русије „уколико је то у интересу Србије“.

Поставља се питање да ли је и Вук Јеремић током кампање „у овчијој кожи“ и да ли Јеремићеве политичке поруке и декларисане стратегије имају било какав легитимитет уколико настави са подршком Саши Јанковићу, тачније, уколико остаје при свом обећању о подршци у другом кругу кандидату који је себе апсолутно дисквалификовао из реда озбиљних кандидата за председника Србије.

Како стоје ствари, Јеремић ћути и изгледа да је спреман да стави Србију на курс учлањења у НАТО алијансу давајући подршку „будућем председнику“ који ће званичне стратешке партнере јавно да унижава на ниво „свих других држава“, при томе користећи класичне кованице русофобске пропаганде попут израза „руска губернија“. За очекивати је да Јеремић о дипломатији и политици зна мало више и боље од тога или да ће бар покушати да спаси свој кредибилитет и репутацију озбиљног кандидата.

Јеремић је у фебруару још најавио да ће „безрезервно“ подржати Сашу Јанковића, уколико бивши заштитник грађана уђе у други круг председничких избора.

„Нисам рекао ни једну једину ружну реч, нити упутио било какву отровну стрелу према било ком опозиционом кандидату до сада. То није случај и обрнуто, укључујући и Сашу Јанковића. Ја сам рекао и остајем при свом обећању: Буде ли он у другом кругу, безрезервно ћу га подржати и нећу постављати било какве услове за то“, рекао је тада председник ЦИРСД.

Јеремић је додао да би волео да и Јанковић има сличан став али да „из неког разлога“ још то није чуо.

„Али чак и да то не буде случај, ја при свом обећању остајем.“, поручио је тада Јеремић.

Извор: Комерсант.рс