Помпезне најаве да долазак израелског председника Рувена Ривлина у Хрватску значи набавку новог наоружања и велике инвестиције пропале су после писања израелских медија да Ривлин у Хрватску долази како би одао почаст жртвама јасеновачког логора, у којем су усташе масовно убијале Србе, Јевреје, Роме…

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Још један чврст доказ да Израел не прашта усташка злодела је то што у агенди Ривлинове балканске турнеје пише да је логор Јасеновац био познат по „нехуманости и дивљаштву“.

– Број убијених у том логору је између 600.000 до 1,4 милиона – наводи Џерузалем пост.

Израелски председник 27. јула из Хрватске стиже у Београд, где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем, што ће, како пише Џерузалем пост, имати „посебан одјек“, имајући у виду скорашња политичка дешавања у Израелу.

– Хрватска је покушала да куповином оружја од Израела откупи грехове, али то очигледно није успела, пошто је време искупљења давно прошло, па ће Хрвати морати да плате цену злочина које су починили – закључио је Мирослав Паровић, председник НСП.

Према његовим речима, Израел је као држава најјачи гарант да Хрвати неће успели да релативизују геноцид над Србима у НДХ и неће допустити да се многобројне жртве Јасеновца забораве и опросте.

Некадашњи југословенски амбасадор Живадин Јовановић каже да је одлазак израелског председника у Јасеновац црвени картон за Загреб, док је његов сусрет са Вучићем опомена хрватској и европској јавности које ћутке прелазе преко оживљавања усташтва и прикривања Холокауста и геноцида над српским народом.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић тврди да је Израел једина сила која спречава Хрвате да истину о Јасеновцу гурну на маргину.

– Јеврејски лоби је веома јак у свету и он је препрека Хрватима, зато сусрет Вучића и Ривлина има огроман значај и послаће поруку светској јавности да Хрвати не смеју да наставе као досад – закључио је Анђелковић.

Извор: srbijadanas.com