У наставку суђења бившем генералу и команданту 5. корпуса Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 15 припадника 5. корпуса, оптужених за ратни злочин над Србима, сведок Тужилаштва БиХ Миле Рибић, кога су 1995. заробили припадници тзв. Армије БиХ, рекао је да је током заробљеништва морао да прикупља и сахрањује тела убијених Срба у Босанском Петровцу

Рибић је рекао да је са осталим заробљеницима прикупљао тела убијених Срба у Босанском Петровцу и да их је сахрањивао у заједничке гробнице.

  • Први леш нашли смо у кући код болнице, касније смо их налазили по двориштима кућа. Наше је било да их умотамо у ћебе, па би потом наилазио камион који би их механичком “руком“ за утовар балвана покупио и стављао на камион – сведочио је Рибић, који је био српски војник.

РТРС наводи да су тела убијених Срба сахрањивана у заједничку гробницу код мотела на излазу из Петровца, ка Бихаћу.

  • Kод мотела је била ископана рупа, гробница. У њу је камион “испустио“ тела, а ми смо их лопатама затрпавали земљом – навео је Рибић.

И у селу Kрњеуша код Петровца, Рибић је сведочио о бруталности 5. корпуса, наводећи да је у заједничку гробницу сахранио осам млађих мушкараца који су били у униформама Војске Републике Српске.

Одбрана оптужених није дозволила да говори о 135 дана заробљеништва, јер то није обухваћено оптужницом и то сматра неважним.

Сведок Радојка Kовачевић изјавила је да је због напада муслиманске војске, у јесен 1995. била приморана да напусти родно село у околини Петровца.

Оптужница терети Дудаковића и њему подређене официре и војнике 5. корпуса за систематски прогон и убиство више од 300 Срба, уништавање њихове имовине и паљење 38 српских православних цркава.

Део оптужнице односи се и на ратне злочине над муслиманима, лојалним Фикрету Абдићу.

Leave a Reply