Амерички професор Едвард П. Џозеф, веома близак владајућим демократама у Вашингтону, али и самом окружењу председника САД Џозефа Бајдена, тврди да на Балкану неће бити мира док се Србија не дисциплинује и утера у НАТО. Наша земља је, сматра он, главни и једини проблем у региону.

Како каже Џозеф у интервјуу за сарајевски Аваз, људи са стране виде гомилу проблема у БиХ и на Балкану, а проблем, у ствари, јесте само један.

– Проблем и решење су врло јасни. То знамо из успеха попут Охридског споразума, Преспанског споразума и потпуног помирења између Црне Горе и Хрватске. Заједнички елемент свих ових споразума јесте да све стране прихвате западни поредак. Тачније, да је Балкан под безбедносним и економским кишобраном НАТО и ЕУ, да су све земље у региону једнаке, с једнаким приступом у НАТО и ЕУ, те да су границе фиксне и коначне – поручио је Џозеф.

Додао је да проблем представља једина држава на Балкану која не прихвата западни поредак, а то је, према његовом мишљењу, Србија.

– Србија је кандидат за ЕУ, али њена кандидатура је шарада. У ствари, Србија промовише вредности, а понекад и дневни ред Русије и Кине, а у Мађарској има важног савезника. Ипак, то хвале западни званичници који затварају очи пред нападом на демократију и подривањем из Србије савезника у НАТО попут Црне Горе. Зашто? Јер Србија држи полугу над Косовом. Због тога и због ове полуге Србија не жели да прихвати независност Косова, која је још једна формативна компонента западног поретка у региону – закључује Џозеф, чије закључке, кажу саговорници нашег листа, никако не треба олако схватати јер је он, малтене и формално, гласноговорник екипе која сада влада у Вашингтону.

Срђан Граовац, аналитичар Центра за друштвену стабилност, подвлачи да из Џозефовог става јасно видимо да се понавља исти наратив о Србији који се раније промовисао, а то је да су Срби кривци за све и да је једини начин да се ситуација на Балкану стабилизује та да Срби буду поражени и понижени, да доживе потпуну катастрофу и да се тек тада може постићи оно што они сматрају трајним миром на Балкану.

– Ово о чему говоримо јесте јасна веза са америчким центром моћи који је креирао политичку сцену на Балкану деведесетих година, а који се доласком Џоа Бајдена поново вратио. Од његовог избора за председника било нам је јасно да се на политичку сцену индиректно враћају људи попут Мадлен Олбрајт, који имају превише година да би се политички ангажовали директно. Многобројни модели који су сазревали под њиховим окриљем сада се испољавају у администрацији, различитим невладиним организацијама, али и на универзитетима – објашњава Граовац и додаје:

– Постоји и друга страна приче, а то је да су Бошњаци у БиХ незадовољни слабим ангажовањем америчке администрације на Балкану јер су очекивали да ће се доласком Бајдена доста ствари променити, али Американци очигледно немају још довољно времена да се тиме баве тако активно. Самим тим, имамо различите покушаје те бошњачке политичке елите из Сарајева да на неки начин што више активирају утицај америчке администрације на овим просторима.

Милица Ђурђевић из покрета Заветници сматра да смо све ово већ чули и видели још када су нас засипали бомбама:

– Песмица је то, која се рецитује већ скоро 30 година. Србија је крива за све, од озонске рупе до економских проблема. Међутим, ако признамо да је Косово албанско, савијемо кичму до црне земље и престанемо да постојимо као држава и народ, онда на Балкану ни ваздух више неће бити загађен. Да ли они заиста мисле да у ово неко може да поверује? Ако је Србија толико недоказана, што не примише Македонију у ЕУ, која је и име променила да им удовољи? Или Црну Гору, која је све учинила да постане прва приколица НАТО пакта на Балкану.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Опасне поруке професора

1. Само је један проблем на Балкану – Србија

2. Нема мира док све земље у региону не уђу у НАТО

3. Жеља Србије да уђе у ЕУ је само шарада

4. Србија промовише оно што хоће Русија и Кина

5. Србија подрива Црну Гору

6. Србија не прихвата да је БиХ суверена држава

7. Србија злоупотребљава то што пет земаља ЕУ није признало Косово.

Чињенице о Џозефу

* професор чувеног вашингтонског Универзитета „Џонс Хопкинс“

* специјалиста за спољну политику и подручје Балкана

* веома близак демократама, Бајдену и његовом тиму

* учествовао у „решавању кризе“ 2012. на Косову, што је резултирало одржавањем избора, за шта га је похвалила тадашња државна секретарка САД Хилари Клинтон

* током рата у БиХ био присутан на терену, помагао у евакуацији Жепе 1995, био сведок у Хашком трибуналу

* преговарао директно с Ратком Младићем

* био је један од управника избегличког кампа „Стенковец“ у близини Скопља, у ком су током НАТО бомбардовања 1999. биле смештене избеглице с Косова и који је својевремено посетила Хилари Клинтон

* једно време је радио и у тиму за спољну политику бившег председника САД Барака Обаме.

Оставите Коментар