БИВШИ председник САД Бил Клинтон споменуо је Косово и Метохију говорећи на комеморацији Медлин Олбрајт и поручио да је посета јужној српској покрајини са њом 2019. године био један од најлепших тренутака којег се сећа, преноси Репортери.

– Сећам се времена када смо секретарка Олбрајт и ја путовали на Косово пре три године да прославимо 20. годишњицу њихове и наше победе, у спречавању етничког чишћења и самог постојања (тзв.) Косова – рекао је Клинтон на комеморацији Медлин Олбрајт у Вашингтону.

„Посао који је тамо обавила“

Клинтон је споменуо и бисту Олбрајтове која је постављена у Приштини.

– Прошетали смо улицама Приштине са косовским званичницима и стали на булевару где су поставили прелепу бисту коју су посветили секретарки Олбрајт у част посла који је тамо обавила. Веома сам поносан на живот који је живела и захвалан сам што смо Хилари и ја били њени пријатељи – рекао је Клинтон.

Окупљене, којих је на меморијалној служби у Националној катедрали у Вашингтону било око 1.400, предводили су амерички председник Џозеф Бајден и његови претходници Барак Обама и Бил Клинтон.

Присутне су биле и три ћерке Медлин Олбрајт, док је бивша државна секретарка Кондолиза Рајс читала одломке из Библије. Сахрани су албански политичари са Косова и Метохије Вјоса Османи и Аљбин Курти.

Олбрајтова је умрла 23. марта у 84. години, а остаће упамћена по снажној антисрпској реторици, док је за време обављања функције прве шефице дипломатије САД била један од главних заговорника бомбардовања СРЈ 1999.

Када причамо о „послу који је Олбрајтова обавила на Косову и Метохији“, ваља напоменути да су њени трагови на земљи јужне српске покрајине натопљени крвљу.

Подсећамо, НАТО је агресијом на СРЈ починио бројне злочине на територији Косова и Метохије, као и припадници терористичке ОВК коју су Клинтон, Олбрајтова и многе западне земље здушно подржавали.

Посебну језу изазива чињеница да је лажна држава Косово постала центар Европе када су у питању трговина дрогом и људским органима.

Оставите Коментар