Снимак који осликава виртуелну реалност показује колико се брзо коронавирус шири по плућима и какву штету на њима изазива.

Лекари су га ставили на респиратор, али ни то није помагало и транспортован је на Универзитет Џорџа Вашингтона.

Врло брзо видео се јасан контраст између здравог ткива и ткива инфицираног вирусом – примећује др Мортман, објашњавајући разлику између плавог, здравог ткива и инфицираног ткива које је означено зеленкастим облацима.

  • Разлика је тако уочљива да не морате ни да будете лекар да бисте је приметили и схватили да је ситуација озбиљна – додаје овај лекар, додајући да вирус очито није изолован на једном крилу плућа, већ се проширио на оба.

Због тога што су оба плућна крила заражена у толикој мери, примећује, није помагао ни респиратор.

Како статистика до сада говори, око 80 одсто пацијената од коронавируса искусиће благе симптоме и инфекцију. Осталих 20 одсто мора да буде хоспитализовано, од чега се скоро 14 одсто нађе у тешком стању. Нешто преко шест одсто је у критичном стању.

  • Почне инфекцијом, онда се развија упала плућа која временом оштећује ткиво и прави дугорочну штету и могла би да онемогућава пацијенте да и када се опораве дишу нормално и пуним капацитетом. Некад и за цео живот – каже др Мортман.

Коронавирус покреће се, иначе, из горњег респираторног тракта – носа, уста, грла и горњег дела плућа, у доњи део плућа, а пнеумонија је упала доњег дела плућа. Тада се алвеоле углавном пуне течношћу или гнојем и отежавају дисање.

Оставите Коментар