Амерички држављанин Стивен Забијелски (52) убијен је током борби у Украјини прошлог месеца, саопштио је Стејт департмент, а преноси Ројтерс.

У саопштењу, портпарол Стејт департмента потврдио је смрт Забијелског у Украјини и навео да је амерички секретаријат у контакту са његовом породицом и пружа „сву могућу конзуларну помоћ“.

Забиелски је погинуо у борбама 15. маја, према читуљи објављеној раније овог месеца у локалним новинама у северном делу Њујорка, а више медијских извештаја о његовој смрти објављено је у понеђељак, наводи британска агенција.

Вест о његовој смрти уследила након што саопштено да је неколико америчких бораца нестало у Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је у понедељак да су два Американца из Алабаме, Енди Тај Нког Хуин (27) из Тринитија и Александар Друк (39) из Тускалусе, ухапшени док су се борили на украјинској страни.

– Амерички грађани заробљени током непријатељстава у Украјини морају да одговарају за своја дела и на њих се не примењују Женевске конвенције – рекао је Песков.

Он је у понедељак у интервјуу за МСНБЦ, заробљене Американце назвао „плаћеницима који су учествовали у илегалним операцијама на територији Украјине“, пренео је Интерфакс.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ „заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година“.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском, у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

Оставите Коментар