Најновија фрегата Црноморске флоте „Адмирал Григорович”, наоружана ракетама „Калибар”, у четвртак је из Севастопоља испловила у Средоземно море, где ће ојачати руску формацију поред обала Сирије, саопштио је извор из војних структура Крима.

„Најновија ракетна фрегата Црноморске фрегате ’Адмирал Григорович’ данас испловљава из базе и креће према Средоземном мору, где ће ући у састав формације руских бродова поред обала Сирије”, изјавио је неименовани извор, преноси „Взгляд”.

Према његовим речима, долазак „Адмирала Григоровича” биће „значајно појачање” средоземне формације руске Ратне морнарице.

„Ради се о универзалном броду који може да врши ракетне нападе на великим растојањима како на морске, тако и на копнене циљеве. Он ће такође бити интегрисан у општи систем ПВО руске бродске групе. За посаду брода биће то добра пракса функционисања у условима борбене службе”, истакао је извор.

На полигону Црноморске флоте припадници морнарице су већ прошли вежбе артиљерије и одбијања напада из ваздуха, као и поморске авијације и противподморничих хеликоптера, додао је саговорник.

„Адмирал Григорович” је стигао у Севастопољ и ушао у састав Црноморске флоте у јуну 2016. године. Према подацима из отворених извора, фрегата „Адмирал Григорович” може да носи до осам крстарећих ракета „Калибар”, као и 36 противваздушних навођених ракета система „Штиљ-1”, који је поморска верзија система „Бук”.

Фрегате пројекта 11356 имају депласман од 4 хиљаде тона, брзина им је 30 чворова, аутономност 30 дана, посаду чини 200 војника. Осим ракетних система, имају артиљеријско оруђе калибра 100 милиметра, противподморничке системе „Смерч-2”, торпеда калибра 533 милиметра и хеликоптер Ка-31.

Бродска група на челу са носачем авиона „Адмирал Кузњецов” и нуклеарном крстарицом „Петар Велики” почела је мисију у Средоземно море 15. октобра. Циљ мисије је обезбеђивање војног присуства у оперативно важним рејонима светског мора.

Прочитајте још:   ДЕСАНТ: Почеле војне вежбе са руском војском у Србији (ВИДЕО)

УКЛОЊЕН СПОМЕНИК ОВК: Обрачун Шиптара због Адема Јашарија (ВИДЕО)

Извор: Руска реч, Ослобођење