Верници хрле у манастир Тумане да се моле пред моштима свеца са Егине! Широм света се зна за име Светог Нектарија. Посебно га воле и моле му се људи који болују од тешко излечивих болести – карцинома и леукемије. Као доброчинитеља га познају и бездетни парови, којима је сусрет са тим чудесним старцем са Егине променио живот. Ка његовом острву хитају и у манастиру на Егини сабирају се многи, примајући благослов и утеху. И многи православни Срби знају за тог дивног сведока вере. У Србији постоји неколико светиња у којима се налазе делови његових моштију.

Манастир Тумане, Фото: Приватна архива
Манастир Тумане, Фото: Приватна архива

Тим трагом неочекивано смо дошли до манастира Тумане, данас надалеко чувеног, готово не верујући да га је и Свету Нектарије одабрао за један од својих многобројних чудесних домова. Та средњовековна светиња, позната и као ђердапски Острог, уноси страхопоштовање у срца људи.

Манастир је постао попут кошнице, увек испуњен људима који из дана у дан долазе код светих чудотвораца Зосима и Јакова, да моле за помоћ и исцељење. Манастирски летопис испуњен је сведочењима оних којима је сусрет са тим манастиром променио живот. Ту су исцељени од карцинома и многих других болести. Најлепши украс манастира су родитељи с децом која су се родила захваљујући молитвама Светих Зосима и Јакова.

У препуној порти разговарамо са игуманом манастира, јеромонахом Димитријем. Иако је гужва, мир који испуњава и простор и душу готово је нестваран.

На питање одакле ту мошти Светог Нектарија отац одговара са осмехом: „Чудом божјим и ради благослова братији манастира и верном народу, желели смо да у манастиру имамо Светог Нектарија. Нисмо ни знали како и коме да се обратимо. Било је речи да са Егине никоме не дају мошти. Неочекивано, у повратку из Грчке, у Тумане је свратио на поклоњење владика Георгије из Словачке. Пожелео је да у манастиру остави део моштију које је добио.

Лагано је започео да дели мошти, тешко је ишло. Неко је запевао тропар светоме, мошти као да су се саме оделиле. Владика и сви присутни били су под утиском. Свечано је рекао братији: ‘Свети Нектарије изволео је да овде буде. Примајте народ који му долази. Он је многима помогао’”, каже игуман и, док гледа у куполу цркве, наставља:

„Сви смо били дирнути. Осетио се велики благослов божји. Јасно је било да је Свети Нектарије сам желео да дође у Тумане. Од тада свакодневно многи траже да целивају мошти, чак нас и питају да ли је ово манастир Светог Нектарија. Неочекивано, Тумане је постало дом егинског чудотворца. Он непрекидно дела и исцељује и на овом месту.”

Манастир Тумане, мошти Св. Нектарија, Фото: Приватна архива
Манастир Тумане, мошти Св. Нектарија, Фото: Приватна архива

Игуман додаје да су многи дошли да причају о чудима.

„Дивно је било сведочење брата Драгана, који се у Туману молио свецу за сестру и зета болесне од карцинома. Обоје су се исцелили. Сестра Тања из Беча изненадно је открила да болује од леукемије. Дошла је са вером код Светог Нектарија у Тумане. Прочитана је молитва код моштију, после неколико недеља је јавила да је потпуно исцељена. Ни ми сами не знамо зашто је у ово наше време Бог изабрао ово место да се прослави”, каже отац, истичући да је Тумане истинско чудо божје у 21. веку.

„Има и оних који су скептични. Наша порука је да дођу и осете благодат божју, која је присутна на овом месту. Туманска светиња никога не оставља равнодушним.“


Како до манастира?

Манастир се налази у близини Голупца, на Дунаву, и удаљен је 120 километара од Београда. Са манастиром можете контактирати путем телефона 0127675195 или мејла „[email protected]“.


И. Н. – Д. П.

--