Подгорички Виши суд прогласио је кривим лидере Демократског фронта (ДФ) Андрију Мандића и Милана Kнежевића у случају познатом као „Државни удар“, преносе Вијести.ме. Они су осуђени на по пет година затвора.

Судија Сузана Мугоша казала је да су сви који су обухваћени оптужницом криви за покушај тероризма на дан парламентарних избора.

Возач Демократског фронта Михаило Чађеновић осуђен је на годину и шест месеци затвора.

Едуар Шишмаков осуђен је на јединствену казну затвора од 15 година за кривична дела стварање криминалне организације и тероризам у покушају, а Владимир Попов на јединствену казну затвора од 12 година за иста кривична ђела.

Оптужени Братислав Дикић осуђен је на јединствену казну од осам година за кривична дела тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације, а Педраг Богићевић за иста кривична дела осуђен је седам година.

Немања Ристић осуђен је на јединствену казну затвора од седам година за кривична дела тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације, Србољуб Ђорђевић и Милан Душић на по годину и по затвора, Бранка Милић на три године затвора, Драган Максић на годину и девет месеци затвора. Kристина Христић осуђена је на условну казну затвора.

Група руских и српских држављана, заједно са лидерима ДФ, теретила се да је уочи избора планирала хапшење или ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића и насилну смену власти, а све да би спречили да Црна Гора уђе у НАТО.

Kао организатори означени су Шишмаков и Попов, за које тужилаштво тврди да су агенти руске обавештајне службе и којима је суђено у одсуству. За разлику од Руса, опозиционари се нису теретили за тероризам, већ за криминално организовање.

Специјални тужилац Саша Чађеновић, на крају изношења завршних речи, 28. марта, затражио је да се Шишмаков и Попов казне максималном казном затвора.

Он је за Kнежевића предложио блажу, а за Мандића и Чађеновића строже казне.

Адвокати оптужених за покушај тероризма на дан парламентарних избора затражили су ослобађајуће пресуда за своје брањенике.

Они су казали да су материјални докази супротни са изјавом сведока сарадника Саше Синђелића.

loading...

Оставите одговор