Комисија Управе за дијаспору Црне Горе на чијем је челу посланик ДПС-а Андрија Николић одбила је пројекат да се Развојни центар Црногораца на КиМ убудуће зове Развојни центар Петар Петровић Његош!

Ово је још једна скандалозна одлука црногорског режима који се на све могуће начине обрачунава и одриче Његоша.

“Грубо кршећи члан 48 Закона о сарадњи Црне Горе са дијаспором – исељеницима, Комисија Управе за дијаспору чији је предсједник Андрија Николић, посланик и предсједник Одбора за међународне односе и исељенике у Скупштини Црне Горе, одбила је пројекат да се Развојни центар Црногораца Косова именује и у будућности дјелује као Развојни центар Петар ИИ Петровић Његош. У свом образложењу служећи се неистином оптужили су наше удружење да “де фацто не обављамо повјерену мисију институционалне сарадње и јачања идентитета црногорских исељеника на Косову”, саопштио је у разговору за Борбу Слободан М. Вујичић, предсједник Уније Црногораца Косова.

Овим лицемјерним образложењем, како додаје, црногорски режим наставља са репресивним мјерама према сопственом народу на Косову “само зато што смо 2019 године на ванредним парламентарним изборима потпуно природно подржали Српску листу, зато што сматрамо да је усвојени Закона о слободи вјероисповјести неуставан и дискриминаторски, зато што сматрамо да је насилнички напад на Будву удар на уставни поредак Црне Горе и на крају зато што смо се дрзнули да очување нашег свеукупног положаја и јачање црногорског идентитета на просторима косовске земље градимо на темељима филозофије и мисли црногорског владике и владара Његоша”.

“Оно што међународна јавност али посебно јавност у Црној Гори мора знати јесте да је црногорски режим након рата на Косову де фацто чинио све да затре све што је свједочило о црногорском културно идентитету. Под пуном кривичном, моралном и материјалном одговорношћу тврдим да су директни саучесници уставног етноцида над 28.000 косовских Црногораца и да није било Удружења Црногораца Косова које исти данас оптужују, стрва нам се не би знало, а наше име би занавијек било избрисано.

Удружење Црногораца Косова, наставиће без обзира на репресије, етикетирања и пријетње, да његује, заступа и штити интересе оне исконске и праве Црне Горе, наш свеукупни идентитет, културу и достојанство на Косову док Андрија Николић и њему слични никада до сада нијесу чак ни обишли ни једну нашу породицу нити скрнављене монуметалне споменике и запуштена гробља наших великана међу којима посебно мјесто заузима Радован Зоговић и Боро Вукмировић, поручио је Вујичић.

Оставите Коментар