Ставио га је међу њене вреле бутине. Жар је прострујао њиховим телима. По ко зна који пут опет су били једно тело. Веровали или не, ово није почетак неког еротског романа, већ сликовнице намењене дванаестогодишњацима! Свршавање, туцање, кресање, сношај, напаљеност… само су део експлицитног садржаја који се сервира клинцима.

Ове и приче сличног садржаја налазе се у књизи Јасминке Петровић, чији је издавач Креативни центар. Књига је, како наводи ауторка, написана „без длаке на језику“, а настала је након што је тим стручњака спровео истраживање међу популацијом од осам до 18 година.

ЕКСПЛИЦИТНЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ

Тако малишани уз приложене експлицитне илустрације голих тела уче о аналном и оралном сексу, разлозима због којих двоје људи уопште ступа у тај чин (а није само љубав), те како само особе које имају складан сексуални живот спавају мирно као анђели. Такође, читају и које су мане телефонског секса, али и да се девојке деле на „даскаре“ и „памеле“.

Психолог Александра Јанковић каже за Српски телеграф да оваква врста информација не може да буде намењена тако младим људима.

– Такве ствари децу само доводе у још већу конфузију која се тиче сексуалних односа, она су збуњена. Прича о аналном сексу у тој сликовници уопште није била вредна помена. Код малишана који читају о томе може да се појави страх и често долази до трауматизације – наводи она.

Гојазне ликове ауторка у сликовници назива „дебелима“. Тиме се, истиче Јанковићева, код тинејџера продубљује стид и осећај неприхватања у друштву.

Фото: E-stock
Фото: E-stock

Да било који вид сексуалног општења, осим оног биолошког, не треба да буде предмет интересовања деце која имају 12 година, сматра и сексолог Александар Милошевић.

НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

– Такав садржај не треба да буде деци тако лако доступан. Преурањено је о другим облицима сексуалног чина разговарати са децом јер то по њих може да има само негативне последице – каже Милошевић.

Јелена Милановић, мајка двоје деце која имају 10 и 13 година, каже да је била у шоку када је видела књигу „Секс за почетнике“.

– То описивање како он улази међу њене вреле бутине… мени је било непријатно док сам читала, а сигурна сам да би се моја деца истраумирала када би то прочитала. То је непримерено за њихов узраст – прича ова мајка.

СКАНДАЛ У ВРТИЋУ: Деци поклонили сликовницу са описима о часној смрти, одрубљивању глава?!

СПОРНЕ СТАВКЕ ИЗ СЛИКОВНИЦЕ

Фото: E-stock
Фото: E-stock

1. УЧЕЊЕ О АНАЛНОМ СЕКСУ: „О томе ћемо када поправиш оцене! Држи се ти боље класичних улаза и излаза!“ и „Тај облик секса може да буде врло болан и да изазове крварење… “

2. УЧЕЊЕ О ОРАЛНОМ СЕКСУ: стимулисање полних органа језиком и устима. Некоме се орални секс посебно свиђа, а некоме гади. Шта ви кажете?, пита се ауторка

3. особа која има складан сексуални живот у сликовници спава мирно, а она која га нема је окружена порнографијом и сексуалним помагалима

4. особе које имају вишак килограма назване су „дебелим“

5. невиност је окарактерисана као „мучење“, док је некада била „украс“

6. користе се изрази кресање, сношај, туцање, свршавање

7. девојке деле на „даскаре“ и „памеле“

8. деци се као места излазака предлажу ћошкови, улази и пролази

Драгана Симић

Оставите Коментар