Споразум о слободној трговини Србије и Евроазијске уније на челу са Русијом, који ће бити потписан 25. октобра, могао би значајно да успори или да чак у потпуности прекине процес придруживања ЕУ, пише америчка агенција Асошијетед прес (АП).

Амерички новинари наводе да је Србија једина балканска савезница Русије и да са таквом спољном политиком никада не може постати чланица Европске уније.
‘Да би се придружиле ЕУ, земље – кандидати морају ускладити своју политику са тим блоком. То укључује и увођење трговинских санкција против Русије због њених акција у Украјини’, наглашава агенција АП.

Коментаришући ове наводе, дипломата Зоран Миливојевић каже да није нимало изненађен новим притиском Запада.

  • Одавно траје притисак на Србију да промени спољну политику и редукује односе са Русијом, а све под фирмом усклађивања спољне политике са ЕУ. Питање приступања Србије чланству у ЕУ на дугом је штапу и уопште није тема која нам непосредно предстоји. Србија има обавезу да политику усклади са ЕУ до момента приступања, али пошто је тај моменат још веома далеко, немамо разлог да кваримо односе са Русијом и доводимо у питање националне интересе и спољнополитичку стратегију – подвлачи Миливојевић.

Иначе, договор о трговинском споразуму између Србије и Евроазијске уније потврдили су пре два дана председник Србије Александар Вучић и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко. Руски званичник је том приликом рекао да потписивање споразума омогућује Србији приступ тржишту од 180 милиона људи, јер су у овој унији, осим Русије, још и Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан. Вучић је, с друге стране, истакао да ће приступање Србије овој унији дати нови квалитет будућој сарадњи с овим земљама.антрфиле


Притисак

Већ дуже време траје притисак на Србију да промени своју политику према Русији, а све под фирмом усклађивања спољне политике са ЕУ

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата


ВЕРОЉУБ АРСИЋ – ПОСЛАНИК СНС

Стратешко опредељење Србије је чланство у ЕУ, али на првом месту је постизање стандарда које прописује управо та ЕУ, а којем тежимо због грађана. Док не постанемо чланица ЕУ, имамо право да водимо спољну политику какву желимо.


Н. И.

Оставите Коментар