Талибани су упали у заседу у граду Андараб, где је погинуло је најмање 300 талибанских бораца.

Талибани су раније данас објавили да су послали стотине бораца да успоставе контролу над долином Панџшир у којој су се снаге отпора сакупиле под командом Ахмада Масуда млађег.

Талибанске снаге су упале у заседу у граду Андараб у провинцији Баглан, где је елиминисано преко 300 талибанских трупа. Групу покрета отпора „Северна алијанса“ воде Масуд и Амрула Салех, јавила је дописница ББЦ-ја Јалда Хаким.

Агенција РИА новости, позивајући се на АФП, јавља да се стотине талибана крећу ка Панџширу како би успоставили контролу над том провинцијом након што су локални званичници одбили да је мирно предају.

„Стотине муџахедина исламског емирата крећу према држави Панџшир да је освоје, након што су локални државни званичници одбили да је мирно предају“, наводи се у саопштењу милитантне групе.

Око пет сати раније, авганистански извори известили су да су талибани дали четири сата снагама отпора да се предају. Масуд је одбио ултиматум, а његове снаге се сада спремају за борбу против талибана.

У скорашњем интервјуу за Ројтерс, Масуд је деловао као да је спреман на компромис. Он је за новинску агенцију рекао да се нада да ће одржати мирне преговоре са талибанима.

„Желимо да талибани схвате да је једини пут напред кроз преговоре“, рекао је Масуд за Ројтерс телефоном из свог упоришта у долини Панџшир северозападно од Kабула, додајући: „Не желимо да избије рат.“

Лидер авганистанских снага отпора је, међутим, нагласио да су његове присталице спремне за борбу ако талибанске снаге покушају да освоје Панџшир. У долини се тренутно налази око 6.000 бораца. Ово је једина територија коју талибани за сада нису успели да освоје.

Оставите Коментар