Сваке године у породилиштима у Митровици, Грачаници и Пасјанима роди се стотинак српских беба више него претходне. Пред Нову годину, Савковићи из Грачанице добили тројке, Слађана Станојковић из Шилова родила трећег сина…

Информер

Више од 1.000 српских беба рођено је током 2017. на Косову и Метохији и што је најважније, тај број се повећава из године у годину! Док већи део Србије убија бела куга, Срби из наше јужне покрајине чувају наталитет, јер се у три породилишта, у Митровици, Грачаници и Пасјанима прошле године родило стотинак беба више него 2016.

Неће стати на три
Три пута смо чашћавали због три детета, а планирамо још које…
Марина и Душан Савковић из Грачанице

Непосредно пред Нову годину, Савковићи из Грачанице добили су тројке, две девојчице и дечака, док је Слађана Станојковић из Шилова код Гњилана родила трећег сина. Марина Савић из Коретишта је после три ћерке коначно добила и мушког наследника…

Марина и Душан Савковић из Грачанице добили су тројке – Информер

У Грачаници, седишту српске енклаве у којој живи једва 12.000 људи, протекле године рођено је 266 беба. Звуке средњовековног манастирског звона са Грачанице чула су 134 дечака и 132 девојчице. Још неколико трудница породиће се баш на Божић. Пред саму Нову годину Марина и Душан Савковић из Грачанице добили су тројке, две ћерке и сина.

Српске бебе са Косова рођене у 2017.
Косовска Митровица 560
Грачаница 266
Пасјане 103
Врање и Нови Пазар више од 100*
*Српкиње које су се породиле у ова два града

– Бог нам је дао најлепше дарове који постоје. Наша кућа обасјана је чистоћом три невине душе. Пресрећни смо – каже Марина, док њен супруг Душан поносно каже да још чашћава другове и пријатеље.

– Морам три пута да чашћавам, такав је ред. Верујем да ћу чашћавати и наредних година јер планирамо да добијемо још које дете – каже Душан, и додаје да им је градоначелник Грачанице Срђан Поповић уручио новчану помоћ.

Српска општина Пасјане смештена је поред друма који од Гњилана води ка Прешеву. Овде није лако живети, свакодневни проблеми многе су натерали да оду. Држава Србија помаже колико може, а сваки уложени динар значи опстанак српског живља у том делу Косова и Метохије. Управо због тога, средствима Министарства здравља и Канцеларије за КиМ опремљено је породилиште у Пасјану. Овде су прошле године рођене 103 бебе, а од 2015. године, када је реновирано, 210 дечака и девојчица угледало је светлост дана.

Слађана Станојковић из Шилова код Гњилана – Информер

Последња Српкиња која се породила у овом породилишту је Марина Савић из Коретишта, која је добила сина.

Биће више у 2018.

У породилишту Клиничко-болничког центра у северном делу Косовске Митровице у 2017. години рођено је 560 беба.
– Очекујемо више порођаја у овој години. Прва беба у 2018. рођена је 3. јануара – рекао је Златан Елек, заменик директора КБЦ у Митровици

– Код куће имам три девојчице и сада сам добила сина. Надала сам се да ће све бити у реду, тако је и било. Услови у породилишту су идеални – прича Марина, и додаје да је отварањем овог породилишта свим женама из Косовског поморавља олакшана посета гинекологу.

Трећег сина, малог српског јунака, добила је Слађана Станојковић из Шилова. Она каже да се осећа сигурно и срећно јер о њој и сину брине стручно медицинско особље.

– Рођење трећег сина слави цело моје Шилово. Ово породилиште је велика ствар не само за нас Српкиње, већ и за друге мајке које се овде порађају – каже Слађана коју је медицинско особље даровало опремом за сина.

Одлични услови у породилишту у Пасјанима

Информер

У породилишту у Пасјанима код Гњилана надају се да ће ове године бити још више беба него прошле, јер имају сјајне услове за рад.- Дечје одељење има два инкубатора и све што је неопходно за бебе и мајке. Сала за порођаје у потпуности је реконструисана и опремљена према модерним стандардима. Што се анестезиолошке опреме тиче, она је на високом нивоу – с поносом прича анестезиолог Горан Ристић.Главни медицински техничар Сретен Трајковић каже да се код њих недавно породила жена из Лесковца.- То значи да смо на добром гласу – каже он.

Извор: informer.rs