Град Београду ће у среду свечано открити спомен-плочу посвећену Благоју Јововићу, који је пуцао на усташког вођу Анту Павелића.

Спомен плоча ће бити откривена у земунском насељу поред натписа улице која ће бити названа по Јововићу.

„У среду откривамо спомен плочу која ће се налазити поред табле са именом улице“, рекао је заменик градоначелник Горан Весић, пренео је Спутњик.

Именујући улицу по Благоју Јововићу, Београд указује почаст српском хероју за његов херојски чин, и то након што је он деценијама био непознат за српску историју.

Иницијативу да Јововић добије улицу у престоници, покренуо је новембра прошле године Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

На споме-табли у садашњој Загорској улици у Земуну, која ће ускоро понети име Благоја Јововића, писаће:

Благоје Јововић (1922-1999)

Пуцао је 10. априла 1957. године у Буенос Ајресу у Аргентини у Анту Павелића, вођу хрватских усташа, који је руководио геноцидом почињеним над Србима током Другог светског рата.

У недостатку судског процеса и законске казне, Благоје Јововић, уз помоћ неколико пријатеља, правду је узео у своје руке и извршио атентат, од чијих је последица Павелић касније и умро. На тај начин, Благоје је симболично задовољио правду и осветио стотину хиљада Срба који су невини страдали од усташа Независне државе Хрватске.

Оставите Коментар