Сачињен је од 9 странака и покрета у нестајању: Народна странка (Јеремић), Демократска странка (Лутовац), Двери (Обрадовић), Здрава Србија (Стаматовић), Левица Србије (Стефановић), Заједно за Србију (Зеленовић), Покрет за преокрет (Ј. Веселиновић), Покрет Отаџбина (Ристић) и Удружени синдикати Србије Слога (Ж. Веселиновић).

Када погледамо програме ових покрета и странака, можемо да приметимо да се међусобно и те како разликују. Међутим, свих 9 лидера, као и оснивач Драган Ђилас, кажу како им идеолошке разлике нису препрека. То указује само на једно – они су заправо савез странака и покрета различитих идеологија и принципа, а ујединили су се са циљем да се поново домогну власти не би ли уништили и ојадили још оно мало што нам је остало после петооктобарске револуције. Ништа што почиње са демократама не може да изађе на добро.

Сви они су се до јуче свађали, вређали, подметали једни другима, а данас их је, тобоже, ујединило српство (читај мањак пара). Њих, који су на крилима лажне демократије извршили државни удар; увели државу у тоталну окупацију; за време чије власти је самопроглашено тзв. Косово; Србија опљачкана и уништена војска; за време којих је питање Космета са УН, где имамо пријатеље, пребачено на ЕУ у легло лешинара – такви данас поново мисле да су заслужили поверење народа. Нису успели као грађанска, па су сада решили да се опробају као патриотска опција.

Управо то и јесте њихова полазна идеја – одједном више нису грађанска већ ,,патриотска опозиција“. Преко ноћи су постали ,,родољуби“. Почели су да користе ћирилицу. Сетили су се Косова и Метохије – најосетљивијег српског питања. Неће им помоћи ни ћирилица ни Косово и Метохија. Ни то што су променили реторику и приближили је Србима ван ,,круга двојке“. Ни то што њихови медији полако припремају јавност и лепе им етикету ,,патриотске опозиције“. Кажу, ,,Ђилас отишао удесно, Јеремић неће дозволити тзв. Косову столицу у УН, ујединила их је борба за КиМ“… Играће на ту карту, али верујем да Срби нису баш толико наивни и да знају да вук длаку мења, али ћуд никада.

2. септембра 1996. године основана је и коалција ЗАЈЕДНО, којој су припадали:

Српски покрет обнове; Демократска странка; Грађански савез Србије. Трајали су таман толико колико ће и Ђиласов Савез.

Србија није шака пиринча да је позоба свака врана коју донесе ветар!

Марија Хаврилов

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here