Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против бившег америчког маринца, припадника елитне јединице „Фоке“, Данијела Дејвида Корбета и још тројице спрских држављана због недозвољеног ношења оружја.

Фото: РАС СРБИЈА
Фото: РАС СРБИЈА

– Поред Корбета, оптужени су и Н.В, Н.П. и Н.А. због сумње да су починили кривично дело недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја – прецизирала је за Тањуг портпарол тужилаштва Татјана Секулић.

Корбет је ухапшен 31. јануара у једном стану на Новом Београду, када је код њега пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Он се налази у притвору, који му је, одлуком Вишег суда у Београду, продужен 23. маја.

Жалио се на продужење притвора, а о жалби ће одлучити Апелацион суд.

Оптужницу против Корбета и осталих још није потврдио суд.

Хапшење америчког маринца у Београду изазвало је пажњу медија после изјаве министра унутрашњих послова Небојша Стефановића да је он ухапшен у штек-стану у Београду и да је код њега нађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Корбет је, како су пренели медији, запослен у фирми „Рејвен милитари“, чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Био је припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца, познате као „фоке“.

Припадници „фока“ спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку у Вирџнији, и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (ДЕВГРУ).

Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал каиде, Осаму бин Ладена, 2011. године, у Пакистану.

Активности јединице надгледа Заједничка команда за специјалне операције (ЈСОЦ), које надгледају америчке војне снаге Делта.

Морнарички „Тим 6“ толико често сарађује са америчком контраобавештајном агенцијом да их понекад зову „преторијанска гарда“ ЦИА, наводе светски медији.

Извор: in4s.net

Advertisements
--