Прво је неко на свом твитер налогу, кријући се иза лажног идентитета, објавио да ће бити посечен „храст стар 139 година који је засадио Франсис Макензи, по коме је Макензијева улица добила име, како би била изграђена још једна напредњачка фонтана”. Није то ни прва, а ни последња лаж која се појавила на друштвеним мрежама, али ова је посебно бизарна и показује како се од лажних вести креирају афере. Потом је ту лажну вест „ретвитовао” бивши председник градске општине Врачар, Бранимир Кузмановић, који би требало да зна које дрво се налази на пар стотина метара од зграде општине у којој је годинама био председник. Затим су почели редом да се јављају лажни интелектуалци из круга двојке, они који седе по цео дан у кафићима и живе на друштвеним мрежама, да се згражавају и ламентирају над судбином јадног храста. Реаговала је брзо и једна опозициона странка, коју води бивши премијер Зоран Живковић, саопштењем којим осуђује сечу храста и изградњу фонтане. На крају су неки електронски медији почели да преносе ову лажну вест наглашавајући да су грађани забринути због вести о сечи храста. Тако изгледа матрица по којој се шире лажне вести и креирају афере. Никада нико од званичника градске власти није рекао да ће на месту где се налази дрво бити фонтана нити је речено да ће дрво бити посечено. Али креаторе лажних вести то не интересује. Свој циљ да креирају још једну лажну вест су постигли, а истина им никада није била важна.

Фото: П. Мирковић
Фото: П. Мирковић

Дрво, које је главна тема ове лажне вести, иначе није храст већ платан. Тај платан није стар 139 већ 70 година па није могао ни да га засади Франсис Макензи који је умро 1895. године. Дрво је здраво и никоме не пада на памет да посече здраву биљку стару седам деценија. На том месту никада није била предвиђена фонтана. То је једноставан одговор на лажи. Фонтана је планирана педесетак метара даље од поменутог платана и то на новом скверу између Крунске, Курсулине и Вишке улице. На скверу који смо ми прошле године уредили, а где су ови „заштитници храста” и опозиционари који шире лажне вести, дуже од двадесет година држали тринаест нелегалних објеката у којима се продавала роба сумњивог квалитета и печење!? Тако бившем председнику градске општине Врачар Кузмановићу, који не зна које је дрво засађено на стотинак метара од зграде општине, није сметало да у сред Врачара, поред Каленић пијаце, направи чаршију и бувљак. Није њима пало напамет да те објекте уклоне, што због дима из печењаре, што због комуналног нереда без обзира на притужбе становника околних зграда!? То ругло је било тако европски и београдски, како би рекла лажна елита из круга двојке. Ми смо уклонили нелегалне објекте, засадили двадесет нових садница и направили зелену оазу са клупама за људе који живе у околним зградама или купују на пијаци. Сада ћемо на том платоу изградити једну од 54 фонтане које ће красити Београд. И грађани који буду седели поред фонтане на новом урбаном џепу моћи ће да виде овај славни платан који већ седамдесет година расте поред Каленић пијаце.

Мислите ли да је неко од ових људи, који су проносили лажне вести у вези са платаном, написао да није био у праву и да му је криво што је погрешио? Наравно да није. Била је то још једна лаж коју су изрекли на рачун градске власти, а сада чекају прилику за нову. Тако је новинарка Татјана Војтеховски, такође на твитер налогу, лажно оптужила градску власт да је у новом урбаном џепу, на углу Тополске и Новопазарске улице, отворила кафану!? Испоставило се да су за потребе снимања филма постављени кафански столови на улици. Око столова су биле камере, расвета и глумци, тако да је било лако, бар некоме ко као поменута новинарка ради на телевизији, да провери да ли је у питању снимање филма или не. Али зар је то важно за њих? То што је тај урбани џеп, који смо ми уредили, у време када су Врачаром владали они које ова новинарка здушно подржава, служио као паркинг и то што је владао комунални неред за њих није важно. Није им падало на памет да овај плато среде, али зато знају да шире неистине.

Слично је било и приликом реконструкције калдрме у Скадарлији када су ширене лажне вести о томе како је ова улица асфалтирана, а стара калдрма продата не знам коме у свету. У тој хистерији учествовали су исти они који и данас шире лажне вести о „храсту који није храст” код Каленић пијаце. Тада је драмски писац Синиша Ковачевић, на свом твитер налогу, оптуживао градску власт да је уништила калдрму по којој су „ходали Ђура Јакшић и Бранислав Нушић”!? Неважно је за Ковачевића да је та калдрма постављена 1966. године приликом реконструкције Скадарлије тако да Нушић и Јакшић нису имали прилику да ходају по њој!? Писац то не зна, али зна да шири лажне вести. Када се показало да је у питању само асфалтна подлога на којој су постављена два слоја камене подлоге, па тек калдрма, један од оних који су били најгласнији на друштвеним мрежама и аутор сценарија за емисију 24 сата, Виктор Марковић, написао је да зна да је асфалт само подлога него „шири мржњу према Вучићу”. Ове недеље је један од твитераша измислио да је Турска забранила Србији да кажњава њихове држављане због прекорачења брзине на аутопуту!? Не само да је нетачно то што је написао већ и глупо.

Како ствари стоје наслушаћемо се још лажних вести и измишљених афера јер је то начин рада противника садашње градске власти. А шта би друго радила лажна градска елита која се развлачи од кафића до кафића, живи на друштвеним мрежама и напада оне који нешто раде. Или опозиционе странке без чланства, без политике, без идеја и без бирача којима једино преостаје да шире лажне и непроверене вести и неистину? Тако је лаж постала њихова политика.

Горан Весић

НАЦИОНАЛИСТ.РС