Током састанка с француским колегом Емануелом Макроном председник Русије Владимир Путин је на парчету папира нацртао мапу украјинске обале да би му објаснио зашто је Русија запленила украјинске бродове у водама код Крима, саопштили су данас званичници из кабинета француског председника.

Према речима француских званичника, током састанка с Макроном, Путин је извукао папир и оловку и графички приказао украјинску обалу и спорне територијалне воде у којима се током прошлог викенда догодио инцидент с украјинским војним бродовима, преноси АП.

Француски председник је, како се наводи, ипак тражио документа која би потврдила руске тврдње и инсистирао на потреби за уздржаношћу у том сукобу.

Украјина тврди да су њени војни бродови тада били у међународним водама, док Русија трвди да су украјински бродови ушли незаконито у њене територијалне воде.

Русија је тада запленила три украјинска војне брода и чланове њихових посада.

Америчка агенција подсећа да је Русија 2014. године припојила Крим и напомиње да Украјина и Запад то полуострво не признају као територију Русије.

Путин и Макрон састали су се на маргинама самита Групе 20 индустријализованих земаља који се одржава у Арентини, у Буенос Ајресу.