Легенде српског фудбала Дејан Станковић и Немања Матић помоћи ће кандидатуру Србије за Светско првенство 2030. године у фудбалу, сазнаје Информер.

Њих двојица би требало да уђу у комитет за припрему кандидатуре који ће бројати 16 чланова, по четири из Србије, Румуније, Бугарске и Грчке.

Ове четири земље планирају да се заједнички кандидују за организацију СП 2030. или ЕП 2028. Према речима нашег извора упућеног у дешавања у српском фудбалу, у ФСС верују да ће им људи који имају велики ауторитет у светском фудбалу повећати шансе за успех.

– Дејан Станковић и Немања Матић могли би да буду чланови иницијалног организационог комитета. Станковић има јаку репутацију у европском фудбалу и функционер је УЕФА, док је Матић без мрље у каријери и веома је цењен у светском фудбалу. Они би могли да буду значајни адути у припреми кандидатуре за Европско првенство 2028. и Светско првенство 2030. године – објашњава наш извор.

Градиће се стадиони

Србију чека велики посао када је у питању поменута кандидатура. Председник Србије Александар Вучић каже да изградња Националног стадиона креће следеће године, али да то неће бити једини фудбалски објекат који ће се градити.

– Донели смо одлуку да формирамо иницијални организациони комитет од 16 људи како бисмо тим путем своје земље заједнички кандидовали за домаћинство Европског првенства у фудбалу 2028. и Светског првенства 2030. године. Ми следеће године крећемо с изградњом националног, али и више стадиона широм земље – каже Вучић.

Генерални секретар ФСС Јован Шурбатовићкаже да ће ФИФА тек за три године послати списак захтева које потенцијални кандидати треба да испуне.

– Одлучено је да се формира Иницијални организациони комитет од 16 чланова. Свака држава ће дати по четири члана, што из министарстава, што из националних савеза. Они ће, између осталог, припремити документацију за потенцијалну кандидатуру. ФИФА ће тек половином 2021. године саопштити списак захтева које потенцијални кандидати морају да испуне – истиче Шурбатовић за ТВ Прва.

Приход 14 милијарди

Шурбатовић поручује да од евентуалне организације Светског првенства сви кандидати могу да очекују значајне приходе.

– Ове године је одлучено да Мексико, САД и Канада буду домаћини Мундијала 2026. године. Њих ће то коштати три милијарде, али пројектовани приход је 14 милијарди. Пројектована зарада је 11 милијарди. Сви ће профитирати. Једина такмичења у свету која су високо профитабилна су организација Олимпијских игара, Светског првенства и Европског првенства – закључује Шурбатовић.

Добијамо модерне стадионе

Генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић додаје да би Србија могла да добије још три врхунски опремљена стадиона, који би се градили налик на најмодерније фудбалске објекте на свету.

– За СП морате да имате 12 стадиона, капацитета од 40.000 до 80.000 места, с тим да се то овде дели на четири државе. Данас се стадиони граде по тотално другачијем принципу. То су смарт стадиони. Значи потпуно ИТ интегрисан стадион. Стадион данас зарађује не само од продаје улазница. Не треба да правимо стадион као до сада, већ мултифункционалне арене. Ту се убрајају тржни центри, хотели, дакле, мултифункционалне арене – каже Шурбатовић.


С. Р.