Eксперт Европске уније ЕУ навео је да је Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова Црне Горе у складу са европским препорукама. То се наводи у Информацији о напретку преговора Црне Горе са ЕУ, која је усвојена на последњој седници Владе.

Припремљен је Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова, као и упитници и радне верзије методологије. ЕУ експерт који је учествовао у изради закона дао је позитивно мишљење да је закон у складу са препорукама ЕУ, наводи се у Информацији коју је Влада усвојила, пише Дан, преноси РТЦГ.

Из Монстата су казали крајем маја да је експерт ЕУ закључио да је Управа за статистику спремна да реализује попис 2021. године у складу са међународним правилима и препорукама.

Говорећи о томе да ли је технички и организационо изводљиво да се попис становништва обави у новембру ове године, посебно узимајући у обзир ситуацију изазвану вирусом корона, из Монстата су навели да је усвајање закона планирано за четврти квартал.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Влада Црне Горе је на седници од 30. марта 2021. године донела Програм рада за 2021. годину, и уједно дефинисала усвајање Предлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години за четврти квартал ове године. Упркос томе што је део власти у парламенту тражио да попис буде одржан у новембру ове године, усвајање закона планирано је ипак за крај године.

Како се наводи у Информацији о напретку преговора са ЕУ, Влада је прошле године одлучила да се обезбеде средства за куповину пословног простора Управе за статистику.

„Управа за имовину у августу 2020. године завршила је поступак јавне набавке за куповину пословног простора за 9.000.000 евра (поред уплаћених 3.000.000 у 2020. години планирано је и по три милиона за 2021. годину и 2022. годину)”, наведено је у документу.

Истиче се да је Влада 29. децембра 2020. усвојила Годишњи план званичне статистике за 2021. који предвиђа спровођење 211 статистичких истраживања.

„У децембру 2020. године објављен је календар објављивања статистичких података за 2021. годину“, рекли су из Владе.

Оставите Коментар