Ако то већ не желе да ураде Уједињене нације, Москва ће сама пронаћи и казнити припаднике РОСУ који су брутално претукли Михаила Красношчекова.

Наиме, Татјана Николајевна Москалкова, висока повереница за људска права Руске Федерације, изјавила је „да су надлежни органи њене земље покренули истрагу у вези са недавним пребијањем њиховог држављанина и службеника Унмика током недавне полицијске акције на северу Косова“. Она је изразила наду да ће исто учинити и српске колеге, од којих, како је рекла, очекује помоћ у прикупљању доказа и при утврђивању идентитета свих који су одговорни за тај инцидент.

Како наводи аналитичар Драгомир Анђелковић, тешко да би након ове најаве ико пожелео да се нађе у кожи припадника РОСУ који су крвнички претукли не само руског држављанина, већ и све оне голоруке Србе који су им се нашли на путу током недавне бруталне акције на северу Косова и Метохије.

  • Заиста је озбиљан проблем када се нападне службеник Уједињених нација, које су морале много озбиљније да реагују. Пошто то нису урадиле, Русија је ставила до знања да ће учинити све да заштити своје грађане, а ваљда је свима у свету јасно шта значи када наљутите Руску Федерацију. Као што би то урадила и Америка да је њен грађанин у питању, мислим да ће Русија наћи начина да приведе правди оне који су претукли Михаила Красношчекова, као и оне који су то наредили – сматра Анђелковић.

Зоран Драгишић, народни посланик и стручњак за безбедност, сматра да Русија у овом тренутку може само да поднесе кривичне пријаве „против оних припадника РОСУ за које сумња да су превршили овлашћења и употребили прекломерну силу“.

  • И то је то. Не верујем да њихове службе могу нешто више да ураде, а тешко је заиста претпоставити да ће се ти припадници РОСУ икада наћи на територији Русије – каже он.

На питање да ли би евентуално руске службе могле да покушају да приведу правди припаднике РОСУ и да их практично одведу на суђење у Русију, Драгишић каже:

  • Могу да покушају, али не верујем да ће то урадити.

Кад бије руски падобранац

Не треба заборавити и сукоб из 2000. године, када је руски падобранац претукао Рамуша Харадинаја. Тада је руска јединица из састава Кфора зауставила је возило с наоружаним терористима, међу којима је био и Харадинај, након чега је некадашњи командант ОВК поручио „да би другачије разговарали да Рус није наоружан“. Руски падобранац му је испунио жељу, оставио је пушку са стране и након неколико секунди сложио Рамуша на земљу. Очигледно је да је Харадинај добро запамтио батине, па су можда зато припадници РОСУ било толико брутални према Михаилу Красношчекову.


В. Н.

Оставите Коментар