Председник Александар Вучић најавио је данас увођење оштрије казнене политике за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, до насиља у породици до убистава и најавио увођење доживотног затвора за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела.

– Уводимо институт доживотне казне затвара, доживотне робије за оне који су починили најтежа кривична дела – за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела – рекао је Вучић и додао да је тиме прихваћен предлог дела јавности и Игора Јурића.

Како је рекао, за силовање убудуће казне неће бити од 3 до 12 година, већ од пет до 15 година, али без могућности ублажавања казне.

„Нико неће моћи да добије мање од 5 година“, подвукао је Вучић.

До сада су у убице које су починиле неке од најстравичнијих злочина које Србија памти осуђивани на максималних 40 година затвора.

*Убио и силовао трогодишњу девојчицу – Осуђен на 40 година, негирао кривицу

Владица Рајковић, Фото: youtube.com/B92
Владица Рајковић, Фото: youtube.com/B92

Владица Рајковић је у јулу прошле године у селу Вратарница крај Зајечара одвео Анђелину Стефановић (3) са прославе рођендана ћерке свог рођеног брата Перице. Одвео ју је на ливаду крај пута где ју је, како је показала истрага, најпре силовао, а затим убио ударцима каменом у главу. Полицији је рекао да је девојчицу волео и да је она волела њега.

*Пензионер мучки убио тинејџерку – Осуђен на 40 година, признао кривицу

Пензионер Чедомир Ђурић (66) из Салаша убио је у наступу љубоморе Драгану Ћирић (18) из истог места, ученицу четвртог разреда Економске школе у Зајечару. Обдукција је показала да је Ђурић тукао и давио девојку, а онда јој сипао у уста сону киселину. Злочин је признао тек након што су му предочени многобројни докази.

*Убица Тијане Јурић – Осуђен на 40 година, признао кривицу

Драган Ђурић, Фото: facebook.com/Dragan Đurić
Драган Ђурић, Фото: facebook.com/Dragan Đurić

На најстрашнији начин завршена је драма која је Србију и регион држала у неизвесности 13 дана. Тијана Јурић, тинејџерка која је нестала у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године, пронађена је мртва. Овај незапамћен злочин починио је Драган Ђурић (34) из Сурчина, радник у месари.

Љубавник мајке убио малу Катарину – Осуђен на 40 година, није признао кривицу

Малиша Јефтовић и Ана Филиповић, Фото: e-stock/S. MARIČIĆ
Малиша Јефтовић и Ана Филиповић, Фото: e-stock/S. MARIČIĆ

Трогодишња Катарина Јанковић из Београда животом је платила монструозно иживљавање љубавника своје мајке Ане Филиповић (26). Од повреда које јој је приликом силовања нанео Малиша Јевтовић (31) девојчица је умрла 17. јула 2005. Јевтовић је осуђен на 40, а Филиповићева на 37 година затвора.

*Силовао, па убио тинејџерку – Осуђен на 40 година, негирао кривицу

Ивана Подрашчић (14) нестала је 29. јула 2014. када се упутила ка Канаревом брду. Породица је нестанак пријавила 9. августа под образложењем да је и раније бежала од куће и да су веровали да ће се вратити. Тело девојчице нађено је у дворишту куће коју је њен убица изнајмљивао у Раковици. Били су пријатељи на Фејсбуку, а убица Дарко Костић ју је прво силовао, па давио и на крају убио.

*19 пута избо девојчицу у Батајници – Осуђен на 40 година, негирао кривицу

Тамару Ивановић (13) зверски је убио Драган Николић Чомбе (52) у близини железничке станице Шангај у Батајници. Кобне вечери видела је човека како лежи на земљи и одлучила да му помогне, а он је на њену доброту узвратио крвавим пиром који је шокирао Србију – ножем ју је избо 19 пута у срце и леђа.

*Силовао па убио девојчицу (8) – Није дочекао крај суђења, умро у ћелији

Младен Огулинац, силоватељ повратник, најпре је силовао а затим зверски убио Марију Јовановић (8), девојчицу из комшилука. Злочин се догодио 2010. Због претњи да ће се убити, пребачен је из Окружног затвора у Новом Саду у Специјалну затворску болницу у Београду 2. августа 2010. Умро је у ћелији.

*Убио дечака и ујака, па њихова тела бацио у Дунав – Осуђен на лечење, признао кривицу

Данијел Јакупек, Фото: МУП Србије
Данијел Јакупек, Фото: МУП Србије

Луку Опачића (5) и његовог ујака Василија Трбовића (26) убио је Данијел Јакупек (36) у њиховој кући у Новим Бановцима 2007. године. Јакупек је након убиства делове тела бацио у Дунав. Осуђен је на лечење у затворској болници.

Advertisements