Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће до краја октобра или најкасније у првој седмици новембра Република Српска ући у процес доношења одлука у Народној скупштини Српске, о повлачењу сагласности на војску и остало, те да је руководство Српске спремно за последице тих поступака.

  • Ми ћемо до краја овог месеца, најкасније у првој седмици следећег месеца, ући са обимним дневним редом који ће ићи за тим да се повуче сагласност са војске, индиректних пореза који по Уставу БиХ припадају Републици Српској, чак и границе, односно управљање границама на простору Републике Српске припада Српској, а не БиХ – рекао је данас Додик на скупу у Београду „Слобода и самосталност Републике Српске“.

Додик је нагласио да је веома захвалан својим коалиционим партнерима који подржавају овакву политику.

Наводећи да су Високи судски и тужилачки савет измишљени као место одлуке и именовања свих судија у БиХ, Додик је рекао да ће Српска вратити и те ингеренције у надлежност правосуђа Републике Српске.

  • Онда ћемо укинути и забранити рад Сипе на простору Републике Српске, рад ОБА на простору Српске, одбацићемо све наметнуте законе које је било који високи представник донео у прошлости – истакао је Додик.

Он је подсетио да је некадашњи високи представник Волфганг Петрич наметнуо Веће народа Републици Српској, иако то није предвиђено ни Дејтоном ни Уставом БиХ, те оценио да се види генеза тих наметнутих одлука која је ишла за тим да се сруши Српска, а врхунац је наметнута одлука о шумама по којој оне припадају БиХ.

Додик је рекао да је та одлука о шумама стари муслимански захтев који слуша 20 година, али да је њихов проблем што је он, Додик, на месту на којем их слуша, па панично желе да развију једну генерацију политичара у Српској, која не носи са собом „пртљаг“, него да дођу у једном тренутку и „све поравнају“, дају право БиХ на све што нема.

  • И онда је разграђена Република Српска, преостаје још нешто мало карикатура од државе. Зато идемо, укинућемо решење да постоји Веће народа у Републици Српској, то је обиман захват који ће изазвати реакције, али ми, који водимо данас Републику Српску, спремни смо за тај захват и за последице тог захвата – истакао је Додик.

Он је рекао да ће Српска донети одлуку да се СИПА повуче са простора Републике Српске.

  • Даћемо рок, а ако то не буде, ми ћемо морати да употребимо оно што држава има. Ја сам политичар који никада нисам крио своје намере. Политичка сагласност за то постоји и верујем да је створен контекст да то тако иде – рекао је Додик.

Он је истакао да често разговара са представницима других држава и влада, те да је из ЕУ причао са најмање њих пет до шест, који кажу да им је свима јасно шта је у БиХ и како ће се то решити, само је питање како и докле.

  • То је питање и нама – како и докле? Свима је јасно о чему се ради. То је неодржива земља. Ако БиХ буде постојала за пет до десет година, то значи да је преузета од бошњачког хегемонизма у потпуности и да тамо Срба више нема, а нема ни Републике Српске. Да ли ћемо прихватити овај след пута којим они иду или ће нас поравнати нека сила, то је друго питање – рекао је он.

Додик је рекао да се некад дође до тренутка у којем се мора имати карактер и понос, и рећи свим новим политичарима да су заблуде око странаца толико велике и да од њих не долази ништа коректно.

  • Неће се понашати према нама као равноправним саговорницима, увек ће се сматрати да смо људи ниже вредности, да управљају нама – рекао је Додик, наводећи да са Американцима никада није причао о америчком уређењу, али јесте о проблемима у БиХ.

Додик је рекао да су велике силе увек биле присутне у решењима на овим просторима и да не верује у приче америчког бившег и садашњег председника да се Америка неће мешати у унутрашње ствари других земаља, јер шаљу разне „псе рата“ који исто раде.

Додик је истакао да је дошао тренутак када се мора промовисати ова идеја Републике Српске и да се добије разумевање да Српска има право на уставну позицију и ништа неће радити што није у складу са Уставом БиХ.

Оставите Коментар