Председник Чеченије Рамзан Кадиров говорио је о уздржаној реакцији руског председника на акције Запада, који припрема плаћенике да помогну Украјини и снабдева ову земљу оружјем.

Према Кадирову, Русија током специјалне операције може да делује много радикалније – до употребе нуклеарног оружја.

Када би ме питали шта бих урадио, одговорио бих да ако је бар један плаћеник у Украјини, онда ћемо на одређеним местима ударати тактичким нуклеарним оружјем да се не шале са нама, рекао је чеченски лидер.

Рамзан Кадиров је најавио и планове руских трупа да пређу у офанзиву на Мариупољ и друге делове Луганске и Доњецке Народне Републике. Даље, према Кадирову, они ће заузети Кијев.

Кадиров је подсетио да се Руси не боре против цивила у Украјини – специјална операција се спроводи против националиста и других „шејтана”.

Дакле, у подруму предузећа Азовстал у Мариупољу налази се око 170 рањених бораца националистичких формација који ће ускоро бити уништени.

Такође, како би избегао непотребне жртве, Кадиров је замолио Украјинке да са фронта одведу кући своје мужеве и браћу, који пружају отпор руским оружаним снагама.

Неки руски аналитичари поводом ових изјава Кадирова, сматрају да је такав развој догађаја могућ, и да је његово упозорење о употреби нуклеарног оружја у Украјини отворена претња неким западним структурама.

Руси су управо јуче и данас поново употребили најопасније хиперсонично оружје „Кинжал“ и то на неколико локација. Треба знати да је „Кинжал“ првенствено намењен ношењу нуклеарних глава, те да овакво оружје Запад нема.

Аналитичари сматрају да је порука Кадирова отворена претња Западу, те да је Русија посебно изнервирана изјавом Жозепа Борела да ће рат против Русије бити добијен на бојном пољу.

Ова језива претња Кадирова је пре свега упућена Борелу али и целом Западу. Борел је високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику те је јасно да његове претње Русије нису настале самоиницијативно већ је добио сигнал са компетентног места.

Стиче се утисак да су данашња поновна употреба хиперсоничног оружја у Украјини, овог пута без нуклеарне главе, последња опомена Западу.

Но невесела чињеница је стварност у којој ће по процени неких руских аналитичара, у Украјини заиста бити употребљено нуклеарно оружје, највероватније са мањим пуњењем, тек толико да се види јасна порука Москве: „Ту смо и нећемо одустати док не завршимо посао. Водите рачуна шта радите јер смо спремни и за нуклеарни рат“.

Сва је прилика да многим надобудним западним политичарима заиста треба неки јачи удар из правца Русије да схвате да се Русија не шали и да њихова убеђеност да Москва неће прећи праг није реална.

Уосталом, Запад је већ прешао руски праг толеранције и то после јасних упозорења шта су руске црвене линије.

Оставите Коментар