Иако се црногорски главни специјални тужилац Миливоје Катнић поодавно уживео у улогу главног инквизитора у монтираном случају наводног покушаја државног удара 2016. године, што му је без икакве сумње донело одређене поене у врху режима апсолутног господара Црне Горе Мила Ђукановића, у последње време се чини да се у илузији сопствене моћи и величине мало занео, те да је његова звезда у извесном смислу почела да бледи. Наиме, до ове промене је дошло након његове чврсте одлуке да се разрачуна са једним од најближих Ђукановићевих сарадника, “контроверзним бизнисменом” Зораном Бећировићем-Ћоћом, који посредством свог интернет портала “Актуелно” у континуитету пласира негативне текстове о Катнићу, оптужујући га да предводи његов прогон и да у томе озбиљно прекорачује службена овлашћења.

Притом, интересантно је да се у овом случају ни Ђукановић нити било ко од његових сарадника није огласио у прилог Катнића и његових “метода”, иако је главни специјални тужилац последњих година био један од кључних инструмената у учвршћивању власти Демократске партије социјалиста (ДПС) и прогону опозиције.

Како смо сазнали од кругова блиских врху ДПС, упадљиво ћутање Ђукановића и његових сатрапа на нападе Ћоћовог портала према Катнићу директно је условљено пословним аранжманима у троуглу Ђукановић-Ћоћо-руски олигарх Олег Дерипаска о којима је у претходном периоду извештавано, а превасходно пројектом изградње луксузног хотелског комплекса на територији општине Будва, који обухвата и подручје под заштитом УНЕСКА, а што би, по природи ствари, могло и требало да буде предмет интересовања црногорског Специјалног државног тужилаштва (СДТ) и Катнића лично. Због тога је Ђукановић, вешто остајући по страни, одлучио да, као и небројено пута досад, да примат личним лукративним интересима над поштовањем и применом закона, и да допусти Ћоћу, иначе добро познатом у криминалним круговима, да пређе у својеврсну “контраофанзиву” и крене интензивно да напада Катнића.

Какав ће бити коначан исход ових ломова на Ђукановићевом двору остаје да се види, али је извесно барем једно – колики год допринос неко (у овом случају Катнић) дао учвршћивању Ђукановићеве личне диктатуре и сатанизацији опозиције, уколико дође у сукоб са материјалним интересима црногорског диктатора и његових пословних партнера, може очекивати да ће му, пре или касније, бити припремљен “свилен гајтан”.

Оставите Коментар