МИНИСТАР одбране Милош Вучевић јутрос је гостовао у јутарњем програму телевизије Прва, где је говорио о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, али је једна од тема била и могућност поновног увођења војног рока.

Министар је истакао да војни рок у Србији није укинут, већ је суспендован одлуком Народне скупштине.

Упитан како би данас изгледало служење војног рока, он је одговорио да то не би изгледало као када је он служио војни рок.

  • Свакако се не иде у том правцу да траје 12 месеци. Постоји неколико модалитета – неколико недеља, три месеца или шест месеци. И те три недеље би много више били обучени него без те три недеље, и то је неки плус. Ми и данас имамо модалитете да људи који имају преко 30 година могу да оду на обуку од три недеље, ако нису служили војни рок – рекао је он.

Министар је додао да одлука о томе није донета, нити је приоритетна, као и да се раде стручне анализе, али да је свакако о томе потребно разговарати.

  • Потребан нам је известан временски период и ако би се донела одлука да се враћа обавезно служење војног рока, да се војска припреми логистички да би могла да прими нову војску. Имали смо нешто више од деценије уништавања Војске Србије, где нам је концепција била да нама не треба војска. Затварали смо касарне, отпуштали официре и подофицире, судили им, и гледали да сатремо људе са ратним искуством, да треба да их се стидимо, иако су они бранили државу. Била је скандалозна политика да наше официре проглашавамо ратним злочинцима, а нашу војску доживљавамо као непријатеља. За 200 евра смо спаљивали и топили наше наоружање и војну опрему – подсетио је министар Вучевић, и додао да су се за то време друге државе наоружавале, куповале најмодерније наоружање и улагале у своју војску.
  • Само је Србија требала да распусти своју војску и онда би била идеалан партнер док не дође мука, а онда се сви сетимо како је војска понос Србије. Није чудо што три институције годинама имају највећу подршку у држави – председник, црква и војска. Војска Србије је најснажнији одвраћајући и одбрамбени фактор наше државе, зато и иде та салва напада на њу – истакао је он.

Оставите Коментар