Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одбацио је могућност коришћења бонских овлашћења, која су супротна међународном праву и самом Дејтонском споразуму и истакао да је да је њихова примена у прошлости била криминална активност међународних представника у БиХ
На питање да прокоментарише изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка, којом најављује наметање закона о забрани негирања геноцида, Додик је рекао да та најава, која стиже из ОХР, представља најаву увођења вербалног деликта с једне, и примену антидејтонских и противзаконитих притисака с друге стране.

  • Ако се трагична дешавања у Сребреници, и то над само једним народом, морају бранити законима, поставља се питање каква је то онда истина и да ли би слична авантура прошла рецимо у Аустрији или било којој демократској земљи Европе и света, да законом спречавате свако другачије мишљење – рекао је Додик, пренела је РТРС.

Да је Инцко заиста добронамеран, рекао је српски члан Председништва, имао је толико година на располагању да на пример иницира експертизу дешавања на подручју Срберенице од 1992. до 1995, која би на непристрасан и на чињеницама заснован начин одговорила на питање шта се тамо дешавало.

  • Увођење вербалног деликта, па још правним насиљем, сигурно није у духу европских вредности и достигнућа о којима Инцко воли да говори – навео је Додик.

Оставите Коментар