ДЕВЕТ чланица ОПЕК плус картела произвођача нафте најавило је добровољно смањење производње за 1,2 милиона барела дневно од маја па све до краја године.

То је резултирало аутоматским скоком цена нафте, које ће расти и даље, а како оцењује „Телеграф“ у наслову свог текста, саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман је овим потезом „дао Путину своје најмоћније оружје“.

Западу је на овај начин задат троструки ударац, оцењује британски лист.

Прво, инфлација неће опасти.

Друго, Саудијска Арабија, којој је Бајден доскоро претио да ће бити изопштена, дефинитивно окреће леђа Западу и приближава се Кини.

А треће, и једнако болно – раст цена нафте поткопаће утицај антируских санкција и Москва ће сада имати већи профит.

– Свако повећање цене сирове нафте за 1 долар повећава приходе од руског извоза за око 2,7 милијарди долара годишње – каже Бенџамин Хилгеншток, аутор извештаја о руским санкцијама за Центар за истраживање економске политике.

Значи, поскупљење нафте за 10 долара, руску зараду повећава за 27 милијарди, односно на 145 милијарди долара ове године.

То је око 22,5 одсто више него што је ЦЕПР предвиђао пре одлуке ОПЕК-а.

– Западне санкције за руску нафту стигле су касно. ЕУ је увела ембарго на нафту тек у децембру 2022. и на нафтне деривате у фебруару 2023. Током већег дела прошле године Русија је имала користи од високих цена нафте, а њен суфицит на текућем рачуну достигао је рекордно висок ниво – каже Хилгеншток.

Он објашњава, дакле, да су приходи Русије тек почели да буду под притиском, док нису поново повећани захваљујући одлуци ОПЕК-а.

– Овде је у питању Саудијска Арабија која Русију сматра пријатељском земљом. То их ставља на страну Москве и кинеског савеза – каже за „Телеграф“ главни аналитичар робе у СЕБ финансијским услугама Бјарне Шилдроп.

Тај потез је природан за Саудијску Арабију јер ће, како он појашњава, већина будуће потражње за њеном нафтом долазити из Азије.

– Друге нације могу да купују од Русије све док је цена сирове нафте испод границе. То је неопходно ако желе да користе услуге доставе и транспорта из земаља ОЕЦД клуба богатих нација и ЕУ. Али земље као што је Кина немају ограничења ако не морају да се ослањају на ове услуге. Извоз руске нафте у Кину, Индију и Турску скочио је од почетка рата. Укупан извоз у децембру 2022. био је већи него у децембру 2021 – наводи „Телеграф“.

И као што ће Русија грабити кеш (којим ће финансирати своју специјалну војну операцију), Запад ће посустајати под теретом инфлације.

– То је као порез на глобалну економију. Делује на исти начин као и повећање стопе, има ефекат успоравања – каже Шилдроп.

Мало је вероватно, пише „Телеграф“, да ће инфлација порасти, али смањење производње ОПЕК-а значи да ће цене дужи период остати више.

– То наглашава спремност и способност ОПЕК-а да контролише цене. Ако имамо економски пад, где су неке слабости могле да се ублаже нижим ценама инпута, то се неће материјализовати – каже Оле Хансен, шеф робне стратегије у Саксо банци.

Цене ће расти на одређеним тржиштима која се ослањају на нафту.

– Када је реч о осетљивости сектора, транспорт ће сигурно бити први на удару – каже виши економиста у „Оксфорд економикс“ Тамара Башић Василијев, подсећајући да за сваки пораст вредности нафте од 2 долара, цена на бензинској пумпи расте за 1 пени.

Порашће онда и трошкови рада пољопривредних машина, што ће природно утицати и на цене хране.

– Овај потез представља велики потез Саудијске Арабије, која је најавила резове непосредно након што је Америка рекла да неће повећати глобалну потражњу попуњавањем својих стратешких залиха ове године – наводи „Телеграф“.

Саудијска Арабија иначе је највећи амерички инострани војни купац, али односи две земље су достигли врхунац када је Доналд Трамп био председник, каже економиста за Блиски исток и Северну Африку у „Капитал економикс“ Џејмс Свонстон, наводећи да су се односи под председником Џозефом Бајденом, који је водио кампању са антисаудијским ставом – погоршали.

Опеку иде на руку то што је успорен раст производње америчке нафте из шкриљаца, тако да „сада могу мање-више да раде шта хоће и да контролишу тржиште нафте како желе“.

(рт.рс)

Оставите Коментар