Грађани Србије добиће 60 евра од државе, у две рате по 30 евра у мају и новембру. За помоћ државе ће највероватније морати да се пријаве сви осим осим пензионера и корисника социјалне помоћи.

Нови пакет економских мера државе вредан је 2,5 милијарди евра, а њиме је обезбеђена додатна помоћ за грађане и привреду. Овај пакет садржи четири врсте мера, а једна група односи се управо на директну помоћ грађанима.

Поред 60 евра које ће добити сви грађани, пензионери ће добити још по 50 евра, укупно 110.

У првом пакету мера помоћи привреди и грађанима, који је донет крајем марта 2020. године, сваки пунолетни грађанин Србије добио је по 100 евра. Држава је за ову меру издвојила око 70 милијарди динара.

Нова мера је слична, тако да ће сви пунолетни држављани Републике Србије, који имају важећу личну карту и пребивалиште у нашој земљи, моћи да се пријаве путем контакт центра за исплату новчане помоћи у износу од 60 евра, која ће овог пута бити исплаћена у две „рате“.

Претпоставља се да ће исплата, као и прошли пут, по аутоматизму ићи пензионерима и грађанима који примају социјалну помоћ, док ће остали првих 30 евра добити крајем маја, објавио је „Блиц“.

Приликом подношења пријаве пунолетни држављани Србије достављају следеће податке: јединствени матични број грађанина (ЈМБГ), регистарски број важеће личне карте, назив банке код које је отворен или ће бити отворен рачун на који се уплаћује једнократна новчана помоћ.

Сви који позову контакт центар моћи ће да чују аутоматски снимљен глас, коме ће моћи да оставе податке. Матични број и број личне карте ће грађани уносити помоћу телефонске тастатуре, а име банке ће изговарати или бирати притиском на тастер.

Примаоци пензија и корисници новчане социјалне помоћи су аутоматски пријављени за исплату једнократне помоћи, односно нема потребе да се пријављују.

На рачун грађана биће пребачен износ у динарској противредности по средњем курсу Народне банке Србије.

Један од циљева овакве мере је и подизање личне потрошње грађана која би требало да се одразити на привредни раст, односно раст БДП-а.

Поред директне помоћи грађанима, у оквиру новог пакета мера планирана је и подршка привреди, па ће тако сваки предузетник и радник запослен у микро и малим предузећима примити укупно по 48.000 динара. Држава ће, наиме, радницима исплатити три пута по 50 одсто минималне зараде.

Оставите Коментар