На интернет ресурсима се појавио комичан видео материјал на коме се наводно види искакање падобранског ешелона који се налази у саставу Специјалне бригаде саудијске војске. Ова активност је реализована на једној војној вежби која се недавно одржала на територији ове државе. Ипак, без обзира на размере панике приликом искакања, саудијски падобранци у овој вежби нису имали жртава, пише Бог-рата.

Саудијска армија у свом саставу има ваздушно-десантне/падобранске снаге. Ове снаге се налазе у оквиру 1-ве падобранске бригаде. Падобранци су подељени у два батаљона (4 и 5 бде). Укупна јачина ових снага је процењена на 550-600 људи. Јединице су опремљене савременим наоружањем и другом борбеном опремом.

Њихова обука се реализује у оквиру националног падобранског центра (Марказ вамадарисат ел-Музилин) у оквиру које се налази и падобранска школа. Ту падобранци пролазе базични и специјални курс падобранске обуке, који трају по неколико месеци.

Претпоставља се да се допунске падобранске чете налазе и у оквиру 64-те специјалне бригаде која у формацијском смислу представља ојачани батаљон (Лива ел Куват).

Ове јединице располажу са најсавременијом авиодесантном техником (падобрански системи и војно-транспортне летелице углавном западне производње). Такође, падобранци поседују квалитетно стрељачко наоружање. балистичку заштиту, као и читав сет остале тактичке опреме.

За сада није познато да ли су ове јединице учествовале у конфликту који траје у Јемену, где тамошњи Хути задају велике муке преосаудијским снагама у овој земљи. Овај конфликт је на делу показао да једна армија не сме искључиво да се ослања на техничку супремацију, већ да је мотивисаност и спремност на жртву и даље један од кључних фактора за коначну победу.

Оставите Коментар