Привредни субјекти који имају потребу да за ангажовањем запослених у време забране кретања од 20.00 часова до пет сати ујутру треба да се обрате Министарству привреде, а оно ће захтеве проследити МУП-у.

Захтев се подноси на обрасцу који је прописало Министарство унутрашњих послова (МУП), електронским путем, а компаније могу преузети табелу на сајту Министарства привреде и Привредне коморе Србије (ПКС), саопштило је Министарство привреде.

Министарство наводи да ће упућивати захтеве МУП-у који ће давати сагласност, а послодавац је дужан да сваком запосленом који се налази на списку изда радни налог за сваки појединачни излазак, у периоду од 20 до пет часова.

  • Упозоравамо да су сви законски заступници и предузетници лично, материјално и кривично одговорни за тачност достављених спискова – наведено је у саопштењу.

Напомињу и да ће припадници МУП-а, у складу са својим законским овлашћењима, проверавати и легитимисати запослене са списка. Они за које се утврди да нису стварно запослени у привредном субјекту и да нису на радном задатку, односно да не поседују одговарајући радни налог, биће санкционисани.

Заступници и предузетници се обавезују да запосленима који су од надлежног органа добили сагласност за кретање издају радни налог или други одговарајући документ из кога ће се утврдити датум рада и природа посла, како би се избегле, односно унапред отклониле, могуће нејасноће и неспоразуми.

Влада Србије је у циљу сузбијања ширења вируса ЦОВИД -19 донела одлуку о забрани кретања свих грађана од 20 часова до пет сати ујутру.

Оставите Коментар