Kолико ће Русија примити избеглица из Авганистана засад још није одређено, али се зна да је у Москву војним транспортним авионима већ пребачена група од 500 особа из Kабула.

Међу њима су и Авганистанци који имају руско држављанство. Руководство авганистанске дијаспоре у Москви молило је да се дозволи долазак онима који су некада завршили факултете на руским универзитетима јер они могу најлакше да нађу посао, знају језик и имају професионална знања.

Ових дана неки руски медији су се присетили како је власт у време Јељцина брзо заборавила своје савезнике у Авганистану. У тадашњу Русију није могао да дође чак ни први авганистански космонаут Абдула Ахад Моманда.

Наиме, да би показали како желе да подигну не само стандард него и научни ниво Авганистана, Совјети су Моманда 29. августа 1988. послали у космос на „Сојузу ТМ-6“, који је заједно био у космичкој летелици са Владимиром Љаховим. Он је у свемир понео два Kурана и авганистанску заставу. По повратку на земљу одликован је орденом хероја СССР-а који су добијали сви космонаути. У Авганистану су га славили, постао је и заменик министра цивилног ваздухопловства.

Невоље су настале када су Совјети напустили Авганистан, а талибани почели да освајају власт. За време службеног пута у Индију Абдула Моманд је сазнао да су талибани заузели Kабул. Породица космонаута је тада успела да побегне у Индију, а он се обратио руској амбасади у Индији и затражио визе за себе и породицу. Али без обзира на то што је био херој СССР-а и завршио је највише војне академије у Москви, Јељциново руководство му није дало одобрење да дође у Москву.

Обратио се Немачкој од које је добио политички азил. Први пут се вратио у Авганистан тек 2014. године када је Би-Би-Си о њему направио документарни филм.

Данас Моманда (62) и даље живи у Немачкој где ради као књиговођа.

Оставите Коментар