Светска здравствена организација (СЗО), након што је постало познато да је у Француској још у децембру забележен један случај заразе вирусом ковид-19, позвала је остале земље да провере сличне случајеве.

Провере би требало да утврде да ли је било оболелих који су се појавили крајем 2019. године.

Због једног случаја из децембра инфекције вирусом ковид-19 у Француској, како пише Дојче веле (DW), постављају се потпуно нова питања везна за почетак пандемије и ширење корона вируса.

Ковид-19 откривен је у једном „старом“ узорку особе оболеле од упале плућа.

СЗО сада захтева да се и у другим земљама прегледају узорци случајева упале плућа крајем 2019. године, јер је могуће да се испостави да су пацијенти вођени као оболели од упале плућа – уствари били рани случајеви новог корона вируса, изјавио је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер из Женеве за АРД.

Ако би се открило још таквих случајева, то би помогло свету да добије „нову и јаснију слику“ епидемије. Кинеске власти су 31. децембра први пут обавестиле СЗО о новој болести плућа, а до сада се претпостављало да се зараза у Европу проширила тек од јануара.

Први позитивни тестови короне у Француској били су 24. јануара. Међутим, студија француских научника објављена 4. маја каже да је можда још крајем прошле године било првих случајава.

Једна болница у Француској је поновно тестирала старе узорке од пацијената са упалом плућа. Откривено је да је 27. децембра лечен мушкарац који је имао ковид-19.

Портпарол СЗО Линдмајер рекао је да резултати студије нису изненађујући.

  • Сада откривеним случајем инфекције вирусом ковид-19 из децембра, настаје потпуно нова слика – каже Линдмајер и додаје да би нови налази могли да помогну да се боље разуме – потенцијална циркулација корона вируса.

Оставите Коментар