Венецуелански министар одбране Владимир Падрино Лопез обећао Вашингтону да ће помоћи опозицији да свргне Мадура, а уместо тога осујетио је пуч и заклео се на лојалност легитимном лидеру земље.

Венецуелански министар одбране, генерал Владимир Падрино Лопез, изиграо је Американце и њихову марионету, опозиционог лидера Хуана Гваида, упропастивши им покушај пуча у уторак. Лопез је играо двоструку игру, обећавајући Вашингтону да ће издати председника Венецуеле Николаса Мадура, а кад је Гваидо покушао да преузме власт, генерал је изразио лојалност легитимном лидеру земље.

Све им обећао

Према наводима извора из америчког Националног савета за безбедност, администрација председника Доналда Трампа месецима је преговарала са Лопезом да окрене леђа Мадуру. Венецуелански министар одбране је, наводно, на крају поклекао и обећао Американцима да ће подржати Гваида и ухапсити Мадура током покушаја пуча.

– Лопез је водио низ телефонских разговора са Вашингтоном у последњих неколико месеци. На крају је речено да су Лопез, још неки министри и генерали прихватили договор са САД да подрже Гваида у свргавању Мадура. Пристали су да помогну Гваиду да изведе пуч и након тога, у року од месец дана, закаже изборе. Такође су пристали и на то да Гваида признају за легитимног шефа државе – навео је извор из САД за шпански лист АБЦ.

Он је додао да је председник врховног суда Маикел Морено требало да прогласи нелегитимном Уставну скупштину, институцију лојалну председнику, насталу 2017. као одговор на то што је Националну скупштину преузела опозиција.

– Тај потез је требало да послужи војсци да Мадуру понуди ултиматум – или да оде на Кубу или да буде ухапшен – испричао је тај извор.

Како је истакао, споразум је требало да буде потписан у војној бази „Карлота“ у Каракасу, одакле је Гваидо у уторак у видео-обраћању позвао снаге безбедности и грађане да свргну Мадура. Међутим, тај покушај пуча није добио довољну подршку међу грађанима, а војно руководство је, супротно обећању Вашингтону, изразило лојалност легитимној влади.

– Званичници Беле куће нису могли да верују да пуч у уторак није успео, те многи за све криве Лопеза, који се предомислио у последњем тренутку – открио је извор из Националног савета за безбедност САД.

Ту причу потврдио је и специјални изасланик САД за Венецуелу Елиот Абрамс. Он је у среду навео да је због највиших официра војске Венецуеле пуч пропао.

– Генерали војске који су раније преговарали о Мадуровом одласку напрасно су искључили своје мобилне телефоне – рекао је Абрамс.

Касно су схватили

Ипак, Американци су дефинитивно схватили да су изиграни у четвртак, кад се Мадуро срео са војним официрима и позвао их да спрече сваки следећи покушај пуча.

– Нико не треба да се плаши. Ово је време кад бранимо наше право на мир – рекао је Мадуро на церемонији којој је присуствовало око 4.500 војника.

Генерал Лопез је стајао све време поред председника државе.

– Дошли смо да изразимо лојалност врховном команданту оружаних снага, нашем једином председнику Николасу Мадуру – рекао је Лопез.

Иначе, Гваидове присталице су у уторак и среду на улицама Каракаса направиле хаос. Сукобиле су се са снагама реда и Молотовљевим коктелима палиле возила. Полиција их је растерала сузавцем, воденим топовима и пендрецима. Према наводима венецуеланских невладиних организација, у нередима су из ватреног оружја убијене четири особе, али и даље није утврђено ко је на њих пуцао. Повређено је више од 300 људи, а 89 их је ухапшено.


Гваидо: Страна интервенција је могућа

Лидер венецуеланске опозиције Хуан Гваидо, који је у јануару сам себе прогласио за председника, изјавио је да је страна војна интервенција крајња мера у збацивању владе Николаса Мадура.

– Не одбацујем војну интервенцију јер је у потпуности јасно о чему се ради у Мадуровом режиму. Али, то је крајња мера. Важно је да прво покушамо да олакшамо мирну транзицију – рекао је Гваидо за бразилски лист „Фола де Сао Пауло“.


Шпанци не дају Гваидовог саборца Каракасу

Шпанска влада не намерава да преда властима Венецуеле Гваидовог саборца Леополда Лопеза, који се склонио у резиденцију шпанског амбасадора у Каракасу.

– Лопез, његова жена и ћерка ушли су у резиденцију шпанског амбасадора својом вољом. Влада Шпаније се нада да ће власти Венецуеле поштовати неповредивост резиденције – саопштили су из владе у Мадриду.

Истовремено, шпанска влада је нагласила да неће дозволити да резиденција амбасадора у Каракасу постане Лопезов штаб за свргавање Мадура.

Иначе, венецуелански суд издао је у четвртак налог за хапшење Леополда Лопеза због кршења судског налога о кућном притвору из 2017. Он је у уторак напустио свој дом у Каракасу како би се појавио поред Гваида на скупу против Мадура.

Лопез је 2015. осуђен на 13 година и девет месеци затвора због изазивања нереда на демонстрацијама 2014, а оптужбе су укључивале убиство и тероризам. У августу 2017. пребачен је у кућни притвор.

Оставите Коментар