Супруга чувеног нарко боса Ел Чапа била је његова највећа подршка током суђења. Савршено дотерана и беспрекорно обучена Ема Коронел Аисоуро постала је познато и контроверзно лице на суђењу њеном супругу, злогласном господару дроге Хоакину Гузману „Ел Чапу“ у Америци.

Три месеца је упорно гледала суђење 61-годишњаку са којом је у браку већ 11 година. Слушала је исцрпљујуће изјаве сведока, укључујући и оне које су дале његове многобројне љубавнице, које су детаљно описивале силовања, убиства и мучења. Ипак, њена оданост према њему била је бескомпромисна.

– Не познајем мог мужа као особу каквом покушавају да га представе – изјавила је 29-годишња Коронел за Њујорк тајмс.

– Више се дивим људском бићу које сам упознала и за које сам се удала.

Како каже, Гузман, проглашен кривим за дистрибуцију кокаина и хероина, као и поседовање ватреног оружја и прање новца – био је „одличан отац, пријатељ, брат, син, партнер.“ Њен муж ће највероватније провести остатак живота иза решетака у америчком затвору са високим степеном безбедности. Ипак, неки се питају како је она успела да избегне кривичне тужбе.

Раније је била оптужена да је помогла Ел Чапу да побегне из затвора, што она пориче. Током суђења, у њеном поседу су два пута пронађени забрањени мобилни телефон преко којих је имала незаконит контакт са Гузманом. Коронел је америчка држављанка – рођена је у Калифорнији док је њена мајка била у посети рођацима, али је одрасла у мексичком граду Канелас, у држави Дуранго. Када је имала 17 година, упознала је Гузмана на плесу. Неколико месеци касније, учествовала је на избору за мис и победила.

Мексички медији су објавили да се Ел Чапо појавио на том догађају праћен стотинама наоружаних људи, а онда је најавио да ће је оженити. Венчали су се на њен 18 рођендан. Гузману је то био трећи брак.

– Рекла бих да ме је освојило како је разговарао са мном, како се односио према мени, начин на који смо почели да се зближавамо – прво као пријатељи – и из тога је проистекло све друго – рекла је за ЛА Тајмс 2016. године.

– Он жели да придобије људе понашањем, глумом, начином на који се односи према људима.

Отац Еме Коронел, Инес Коронел Барерас, касније је осуђен за трговину дрогом. Био је високо рангирани члан картела Синалоа, који је предводио Гузман. Њен ујак Игнасио „Наћо“ Коронел, убијен 2010. године, такође је био важан члан картела.