Када су почела ратна комешања 1991 на простору бивше СФРЈ. Узроковане дешавањем у Босни, муслиманско становништво на подручју око рашке почело је да диже тензије.

По причама мештана у Сјеници је ситуација била међу најкритичнијим и локално становништво је све мање могло то да трпи. Једног јутра 1991. године ствари у своје руке су преузела 2 локална сељака из Ивањице. Они су узели стару дедину пушку М48, четничку униформу и опасали се мецима по целом телу. По договору један је држао стражу, а други је као такав излетео у шуме пред групом муслиманских чобана и под пуном ратном опремом и дугом брадом, преким погледом и гласом поручио: “Да сте сада брзо отишли код својих и да сте им поручили да Божа Јаворац још није умро и да им је рекао да су се доста мангупирали у његовом крају. Имају један дан да нестану одавде јер неће више ни да вас види ни чује. Има нас преко 500 у шуми, уколико тако не буде биће великих проблема.”

Преплашени момци су трком пошли ка својим кућама и од тада су се тензије у околини напрасно смириле и до краја рата у том делу није било проблема.

Ко је био Божа Јаворски и откуда толики страх од човека који је у том тренутку мртав преко пола века? Божидар Ћосовић је главни одговоран за спречавање муслиманског освајања ових крајева. Наиме, муслиманска милиција је неколико пута у току 1941. и 1942. године прелазила планину Јавор, чинећи при том бројне ратне злочине, пљачкајући и палећи куће, силујући жене, и одводећи и жене и децу у робље, а старце убијајући. У једној од тих акција, дошли су у село Бела Црква, 12 км од Ивањице, и на Божић, упали у сеоску Цркву, убили сеоског свештеника усред Литургије, као и велики број православних верника, међу којима су биле и две рођене сестре Боже Јаворског. Од тог тренутка, Јаворски почиње да размишља искључиво о освети и како да заштити локални народ што доводи до несугласица са покретом Драже Михаиловића који је бројао и доста Срба муслиманске вероисповести. Он тада иступа из покрета и прилази четницима Косте Пећанца. Предузима низ осветничких акција, и за две ноћи спаљује 36 муслиманских села, а на крају и најекстремније муслиманско село у Рашкој области, Кладницу, које се налази испод планине Јавор. Ту је разбијена главна посада ханџар милиције, а њихов вођа озлоглашени Хасан Звиздић се у задњем моменту спашава и вежи. Од тада, муслимани никада више нису смели да пређу планину Јавор, а народ овог дела Западне Србије је сачуван од покоља. До дана данашњег страх од Боже Јаворца није престао код локалног становништва и чини се да се преноси генерацијама које долазе…

Оставите Коментар