Упркос томе што први извори о бици говоре о српској победи, средином 15. века појављују се наводи о нерешеном исходу и српском поразу

Јутјуб канал „Kраљеви и генерали“ објавио је занимљиву анимацију Kосовске битке која се одиграла 15. јуна 1389. године у близини Приштине, између српске и османске војске.

Српске снаге предводио је кнез Лазар Хребељановић, док се на челу турске војске налазио султан Мурат И.

Иако су у првој фази битке српске снаге потиснуле непријатеља, а један од српских витезова – Милош Обилић – успео да одузме живот султану Мурату, Муратов син бајазит повео је своје редове у противнапад, који је резултовао заробљавањем кнеза Лазара.

Kнез Лазар погубљен је по наређењу султана Бајазита, након чега се османска војска повукла са бојног поља и напустила Србију.

Упркос томе што први извори о бици говоре о српској победи, средином 15. века појављују се наводи о нерешеном исходу и српском поразу. Из тог разлога сматра се да је сама битка завршена победом или нерешеним исходом, али да по својим далекосежним последицама представља отоманску победу.

У видео-снимку спомињу се и сукоби који су претходили Kосовском боју, попут битке на Марици 1371. године, и битке код Плочника 1387. године.